Virenque

ROTTERDAM, 3 SEPT. Het bericht dat de Franse renner Richard Virenque van Festina het gebruik van verboden middelen heeft toegegeven, is foutief. Dat zei gisteren Gerald Vinsonneau, eerste adjunct-procureur van het parket in Lille.

“Er is geen enkel nieuw element in het dossier”, stelde hij. “De kopman van Festina heeft steeds gezegd dat hij, indien hij positief zou zijn, niets van doping heeft geweten en dat het buiten hem om is gebeurd. Hij is ervan overtuigd dat hij zelf nooit bewust verboden producten heeft genomen.”

Een gerechtelijke bron had dinsdag aan het Franse persbureau AFP gemeld dat Virenque tijdens zijn verhoor, eind juli in Lyon door de gerechtelijke politie in Lille, het innemen van verboden substanties heeft toegegeven. De Franse krant Le Parisien, die de Festina-zaak grondig volgt, sprak gisteren van indirecte bekentenissen van Virenque. “Ik weet niet wie de bron is van deze berichten”, zei Vinsonneau. De magistraat liet weten dat de onderzoekersrechter van Lille, Patrick Keil, niet van plan is om Virenque te verhoren. Keil is belast met het onderzoek in de Festina-zaak. Hij zou pas eind oktober de verhoren hervatten, nadat de uitgezonden onderzoekscommissies zijn teruggekeerd. De uitslagen van de haaranalyses van de Festina-renners verwacht Keil begin oktober.

Virenque ontkende dinsdag al met klem zijn zogenaamde bekentenis. “Het is een nieuwe poging om ons te vernietigen”, meende hij. De geplaagde wielrenner bereidt zich voor op de Ronde van Spanje, die zaterdag in Cordoba begint.