US Open

NEW YORK, 3 SEPT. Vorig jaar beroofde Petr Korda de US Open van zijn favoriet Pete Sampras, waarna de 30-jarige Tsjech uit Amerikaanse hoek een storm van kritiek kreeg toen hij zijn partij tegen Bjorkman opgaf.

Sinds zijn triomf op de Australian Open worstelt Korda met zijn motivatie. Twee keer was hij slechts één zege verwijderd van de eerste plaats op de wereldranglijst en beide keren bezweek hij onder de druk. Gisteren ging de nummer 4 van de wereldranglijst in de eerste ronde van de US Open verrassend in vier sets (2-6, 6-3, 6-2 en 6-1) onderuit tegen een reeds afgeschreven Duitser. Bernd Karbacher was vorig jaar drie maanden uit roulatie vanwege een ontstoken hartspier en bereikte na zijn rentree nimmer zijn oude niveau. Als qualifier worstelde de nummer 155 van de ATP-lijst zich naar het hoofdtoernooi, waarin hij gretig gebruik maakte van de mentale inzinking bij Korda. “Ik heb sinds vijf weken een dochter en ik heb haar nauwelijks kunnen zien”, vertelde Korda. “Ik voel me geestelijk opgebrand. Ik kan niet zonder mijn gezin. Ik heb dringend een pauze nodig om weer op te laden.” Wellicht dat Korda zelfs besluit zijn carrière te beëindigen. “Op dit moment weet ik in elk geval nog niet of ik mijn Australische titel volgend jaar wel wil verdedigen.”