Uitdunning in banksector; Koers van roebel stort volledig in

MOSKOU, 3 SEPT. De koers van de Russische roebel is volledig ingestort. Op de vanmorgen na een week heropende valutabeurs bleek dat de waarde van roebel tegen de dollar is gedaald tot minder dan een derde van de koers die gold voor de devaluatie van 17 augustus.

Ook een mislukte obligatie-uitgifte onderstreepte vanmorgen de financiële chaos in Moskou. Twee weken geleden vergrootte de centrale bank de bandbreedte waartussen de roebel ten opzichte van de dollar mocht zweven, wat neerkwam op een feitelijke devaluatie met maximaal vijftig procent. Sindsdien daalde de waarde van de munt officieel echter met 115 procent, van 6,3 roebel tegen een dollar tot 13,5 vandaag. Maar op de Moskouse valutabeurs, die vanmorgen na een pauze van een week is hervat, bleken handelaren bereid tot 22 roebel neer te tellen voor een dollar. De Centrale Bank heeft onvoldoende reserves om de munt nog te stutten, maar heeft een ander mechanisme bedacht om een vrije val te voorkomen. De dagelijkse handelssessie is beperkt tot 30 minuten, waarna de dagkoers wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde.

Een ander teken dat de reële waarde van de roebel veel lager ligt dan de koers van 13,5, is de mislukking van de uitgifte van staatsobligaties met een looptijd van twee weken. Potentiële kopers wilden pas inschrijven bij opbrengst in de orde van 1.100 procent, waarna de emissie is afgelast. “Er is op dit moment geen interesse in Russisch waardepapier', zo vatte een expert van ING Barings de stemming samen.

Inmiddels blijkt dat de belastingopbrengst in augustus 11,2 miljard roebel bedroegen, wat 2 miljard (ofte wel 150 miljoen dollar) minder is dan begroot. De reden: belastingplichtigen grijpen de crisis aan om onder hun verplichtingen uit te komen.

De voorspelde uitdunning in de banksector is begonnen: Bank Imperial en Tokobank, beiden uit de top twintig, zijn al op de fles. SBS-Agro, met een groot aantal kleine rekeninghouders, is “de facto failliet', zo heeft directeur Sergej Doebinin van de Centrale Bank verklaard. Het voornemen om deze bank te nationaliseren bestaat nog steeds, maar er is nog geen wetgeving van de Doema. Een analist van Alfa Capital zegt dat de meeste Russische banken bezig zijn hun personeelsbestand met 30 tot 70 procent te reduceren.

De Centrale Bank heeft zes grote spaarbanken gesommeerd de tegoeden van individuele rekeninghouders over te hevelen naar de Sberbank, een staatsinstelling, als de cliënten dat willen. De staat heeft plechtig beloofd dat het geld daar veilig is, maar interim-premier Tsjernomyrdin riep de rekeninghouders vanmorgen op om niet overhaast te beslissen: anders zouden hun tegoeden toch kunnen slinken. Sceptici vragen zich af hoe een land met 13 miljard dollar aan reserves de geschatte 21 miljard dollar aan spaartegoeden denkt te kunnen dekken.

    • Frank Westerman