Selectie; Muziek

Belcanto Het zesde Belcanto Festival vindt plaats van 4 t/m 13 sept in Dordrecht. Naast Donizetti's opera Il borgomastro di Saardam zijn er concerten met muziek van Donizetti, Rossini, Vaccai, een korenwedstrijd en een studiedag over Donizetti, die 150 jaar geleden overleed. Inl en res 078-6314029.

Gaudeamus De Internationale Gaudemaus Muziekweek 1998 met muziek van een internationaal gezelschap jonge componisten vindt plaats van 6 t/m 13 sept in diverse Amsterdamse zalen (Beurs van Berlage, De IJsbreker, Melkweg, Felix Meritis, Paradiso, Posthoornkerk en aula Stedelijk Museum), waar Nederlandse en buitenlandse orkesten en ensembles optreden voor de jury die de composities beoordeelt. De prijsuitreiking is 13 sept 15u in De IJsbreker. Inl 020-6947349.

Berlioz in Atrium De openbare repetitie (14u30) en Gala-uitvoering (20u15) van Het Requiem van Hector Berlioz worden 12 sept 13 sept het Atrium van het nieuwe Haagse stadhuis opgevoerd. Het is een bijzondere lokatie voor het Dies Irae, waarin vier verspreid opgestelde kopergroepen het aanbreken van de jongste dag aankondigen. Het Philips Symphonie Orkest, vier Haagse koren en de tenor Kurt Jung worden gedirigeerd door Jules van Hessen. Kaarten: VVV Den Haag en Scheveningen, bespreekbureau Haagse Courant op het Spui.

Muze in Zuid Het jaarlijkse cultureel-culinaire evenement 'De muze in Zuid' vindt dit jaar plaats op 5 en 6 sept in Amsterdam Zuid: Beethovenstraat, Corn. Schuytstraat en Apollolaan, met muziek, boekenmarkt, exposities, eten en drinken. Programmafolders bij winkels en hotels in de buurt.

Wolter Wierbos Veelzijdigheid en breedheid van smaak gaan bij deze trombonist hand in hand. 3 sept speelt hij solo (andere act Beresford/Bennink), 5 sept in het Podium Trio (presentatie cd 'Live at the Concertgebouw') en 12 sept als lid van Opoyeye, de nieuwe band van drummer Eddy Veldman. 3, 5 en 12 sept BIMhuis Amsterdam.

Wheels Within Wheels Een ontmoeting van Westerse improvisatie-musici (onder wie trompettist Jim Dvorak en bassiste Marcia Mattos) met muzikale Tibetaanse Monniken. In de middag voorafgaand aan het concert in Amsterdam geven de musici een openbare workshop waarvoor men zich kan opgeven via tel 072-5615649 of fax 072-5646086. 10 sept Paradox Tilburg, 11 sept Provadja Alkmaar, 12 sept De Vest Alkmaar (11u30), 13 sept O42 Nijmegen, 17 sept BIMhuis Amsterdam.