Selectie; Films

FILMS Dr. Akagi Shohei Imamura's vermoedelijk laatste film is de lichte tegenhanger van zijn eigen, in sober zwart-wit gedraaide Black Rain. De felgekleurde, door een energieke jazz score ondersteunde hommage aan Dr. Akagi, die in een vissersplaatsje in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog de strijd aanbindt tegen de zich snel verspreidende geelzucht, is vervuld van ironie, terwijl de met liefde geobserveerde kleine gemeenschap zorgt voor veel couleur locale en het leger wordt bespot. Amsterdam: Rialto. Rotterdam: Lantaren/Venster.

The Hanging Garden Soms wat benauwend uitbundig debuut van Canadees Thom Fitzgerald getuigt van gevoelige intelligentie en is een voor verschillende interpretaties vatbare kijk op een probleemgezin. Tien jaar na zijn plotselinge vertrek als zwaarlijvige puber, keert verloren, homoseksuele zoon terug voor het huwelijk van zijn zusje om op surrealistische wijze met spookbeelden uit zijn verleden geconfronteerd te worden. Amsterdam: Desmet. Den Haag, Filmhuis. Rotterdam, Lantaren/Venster.

The Ice Storm IJzige terugblik van Ang Lee naar de verwarrende jaren zeventig, waar twee echtparen proberen te leven volgens de nieuwe seksuele moraal die hen een illusie van vrijheid moet schenken en kinderen gezagsondermijnend gedrag beginnen te vertonen. Aan de details van de periode werd met uiterste precisie aandacht besteed, zonder dat er ook maar een moment sprake is van een nostalgische blik. Amsterdam: Tuschinski 2 en Movies 1. Den Haag: Babylon 2. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: Movies.

En verder The Big Lebowski Amsterdam: City, The Movies. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Camera. Utrecht: City / Movies. Zwolle: Het Fraterhuis; Kleine Teun Amsterdam: De Uitkijk. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Drachten: Cinema Modern. Gouda: Filmhuis Gouda. Groningen: Poelestraat, Liga '68. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Utrecht: Camera/Studio; Love And Death On Long Island, Den Bosch: Jeroen. Gouda: Filmhuis Gouda; De Poolse Bruid Amsterdam: Desmet. Assen: De Kolk. Emmen: Euro. Groningen: Poelestraat, Liga '68. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Wageningen: Molenstraattheater; Primary colors Den Haag: Metropole. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Beverwijk: Luxor. Groningen: Camera. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies; Titanic, in meer dan 69 theaters.