Reorganisatie van chaebol Z-Korea

SEOEL, 3 SEPT. De vijf grootste conglomeraten (chaebol) in Zuid-Korea, Hyundai, Samsung, Daewoo, LG-groep en SK-groep, hebben vanmorgen een grootscheepse reorganisatie van hun activiteiten aangekondigd.

Via fusies en uitwisseling van belangen moet het komen tot krachtenbundeling in de sectoren petrochemie, olieraffinage, halfgeleiders, vliegtuigbouw, elektriciteitsopwekking, scheepsmotoren en treinwagons. Tot de ingrijpende herstructurering is besloten onder druk van de economische malaise in Zuid-Korea en de overcapaciteit in de genoemde sectoren. Reorganisatie van het bedrijfsleven was een voorwaarde die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorig jaar verbond aan een steunpakket van 57 miljard dollar voor Zuid-Korea. De nieuw te vormen ondernemingen zullen in de meeste gevallen open staan voor buitenlandse deelneming. Bij de vanmorgen aangekondigde plannen gaat het nog maar om een eerste ronde. (AP)