Prinsen: matig rouw Diana

LONDEN, 3 SEPT. De kinderen van prinses Diana hebben hun landgenoten opgeroepen om niet langer in het openbaar te rouwen om hun één jaar geleden omgekomen moeder. “Het voortdurend herinneren aan haar dood veroorzaakt alleen maar pijn bij degenen die zij heeft achtergelaten”, aldus een verklaring die werd uitgegeven door de woordvoerster van kroonprins Charles, de vader van de prinsen William (16) en Harry (13).

Beide jongens “hebben het hele afgelopen jaar troost gevonden bij de publieke sympathie-betuigingen en ze hebben me gevraagd iedereen daar nogmaals voor te bedanken”, aldus de woordvoerster. Maar hun moeder zou “ook gewild hebben dat de mensen nu de draad weer opmaken en verder gaan. (...) Daarom hopen ze heel erg dat hun moeder en de herinnering aan haar de gelegenheid krijgen in vrede te rusten.”

Volgens het Britse persbureau Press Association (PA) was de verklaring ook bedoeld om de 'Diana-industrie' in de wielen te rijden, die haar beeltenis en vermeende gedachtengoed exploiteert voor commerciële doeleinden. De prinsen ergeren zich daaraan, aldus PA.

De verklaring van beide prinsen kwam op de eerste dag van hun nieuwe schooljaar. Olijk lachend naar de fotografen en gekleed in een veel te ruim tweedjasje schreef Harry zich gisteren in bij de elite-kostschool Eton, even ten westen van Londen aan de Theems. Vader Charles keek toe. Zijn oudere zoon zit al op Eton.