Particuliere beleggers scoren beter op beurs

DEN HAAG, 3 SEPT. Pensioenfondsen en grote verzekeraars zijn maar matige beleggers in aandelen. Ze doen het in elk geval minder goed dan het gemiddelde groeicijfer van de beurs, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het 420 miljard gulden grote aandelenbezit van pensioenfondsen en grote verzekeraars werd in het eerste halfjaar van 1998 73 miljard gulden meer waard. Van dat bedrag is 69 miljard te danken aan koerswinsten. Dat betekent een koerswinst van 20 procent, terwijl de koersindex in dezelfde periode met 27,4 procent toenam.

Ondanks die “matige” prestatie groeide het totaal aan institutionele beleggingen in de eerste zes maanden van 1998 met 10 procent ten opzichte van eind vorig jaar tot 1131 miljard. Van dat bedrag beheren de pensioenfondsen 750 miljard gulden, terwijl de grote verzekeraars goed zijn voor 381 miljard gulden.

De “institutionelen” hadden evenmin te mopperen over hun obligaties, die miljarden meer waard werden. Ook onroerend goed stond voor een hoger bedrag in de boeken.Steeds meer geld gaat naar het buitenland. Halverwege 1998 hadden pensioenfondsen en grote verzekeraars er zo'n 341 miljard gulden belegd. (ANP)