Kroonprins Mahathir weg; Ontslag voor Maleisische vice-premier

SINGAPORE, 3 SEPT. De crisis in Zuidoost-Azië heeft een nieuw politiek slachtoffer geëist. Anwar Ibrahim, de 51-jarige vice-premier van Maleisië en gedoodverfd opvolger van premier Mahathir Mohamad, is gisteren onverwachts ontslagen.

Anwar, die tevens minister van Financiën was, is van al zijn politieke functies ontheven. Premier Mahathir maakte het ontslag gistermiddag bekend in een korte verklaring waarin hij geen mededelingen deed over de aanleiding voor het besluit.

Het ontslag van Anwar kwam een dag nadat Maleisië drastische maatregelen bekend maakte om de zieltogende economie nieuw leven in te blazen. De maatregelen betreffen beperking van het kapitaalverkeer en terugdringing van de werking van de vrije markt. Ze moeten de koers van de Maleisische ringgit, die ruim 40 procent in waarde is gekelderd sinds begin juli vorig jaar, stabiliseren en Maleisië minder bevattelijk maken voor externe invloeden.

Het reddingsplan is in lijn met de visie van Mahathir, maar gaat in tegen de liberale plannen waarmee Anwar zijn land uit het slop wilde trekken. Anwar staat bekend als een vrije markt-econoom, die in navolging van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een sobere economische politiek voorstaat.

Maleisië verkeert in een diepe recessie. De economische groei is de afgelopen maanden teruggelopen met bijna zeven procent vergeleken met vorig jaar. Mahathir wil de problemen in zijn land zelf oplossen en weigert de hulp van het IMF in te roepen omdat daarmee, zo vindt de 73-jarige premier, “de kans op herkolonialisatie van de regio groeit”. Het nieuws van Anwars ontslag bracht honderden supporters van de voormalige vice-premier op de been. De groep verzamelde zich voor zijn huis dat slechts 200 meter verwijderd ligt van het huis van Mahathir. Uit angst voor rellen werden politie-agenten en militairen bij de ingang van beide huizen geposteerd, maar tot een confrontatie kwam het niet. Anwar zelf riep zijn supporters op kalm te blijven.