Kinderagenda

Holle Bolle Gijs Veertig jaar geleden kreeg Holle Bolle Gijs een plaatsje in de Efteling en sinds die tijd zorgt hij er met zijn opengesperde mond voor dat geen stukje papier meer 'veilig' is in het park. Voordat Holle Bolle Gijs in het park verscheen, werden de prullenbakken niet altijd even netjes gebruikt. Veel papier kwam op de grond terecht, maar toen Gijs (Papierrr Hierrr) in het park kwam, maakte hij er met één hap een eind aan. Omdat kinderen het zo leuk vonden kreeg hij ook blaadjes van planten te eten en dat was niet de bedoeling. Intussen heeft Gijs gezelschap gekregen van acht familieleden en in veel buitenlandse parken is hij ook te bewonderen. Om Holle Bolle Gijs voor veertig jaar trouwe dienst te belonen is er een feestprogramma samengesteld. Een bijzondere wens van Gijs is dat hij zo graag naamgenoten wil ontmoeten. Daarom nodigt De Efteling iedereen die de voornaam Gijs heeft uit om op door-de-weekse dagen in september gratis naar het attractiepark te komen. Wel een paspoort meenemen waarop Gijs, Gijsje, Gijsbrecht etc staat (een G alleen is niet voldoende). Ook is er in september en oktober een Holle Bolle Gijsspeurtocht, die langs alle Gijsen in het park voert. Voor zijn verjaardag krijgt Gijs ook nog een internetsite van de Efteling: www.efteling.nl.

*De Efteling viert de veertigste verjaardag van Holle Bolle Gijs en daarom mogen alle Gijsen op door-de-weekse dagen gratis naar het Park. Open dag van 10-18u, t/m 6 sept is het park ook tot 21u open. Adres: Europalaan 1, Kaatsheuvel. Voor kinderen tot 3 jaar gratis, daarboven ƒ 35.

Bever Vroeger kwamen bevers in Nederland veel voor en kon je in beekjes en riviertjes hun kunstig gebouwde burchten zien. Maar toen de laatste bever in 1826 doodging, duurde het wel 150 jaar voordat de eerste uit het buiteland 'geimporteerde' bever in Nederland werd uitgezet. Dat gebeurde een tijdje geleden in de Biesbosch en Gelderse Poort. Misschien kunnen kinderen zich de tv-beelden nog herinneren van bevers die uit hun mandje kruipen, verbaasd rondkijken en dan heel snel naar het water rennen. Over 'Bevers in Nederland: de kleine mensen van het bos' is in het Natuurmuseum Nijmegen nu een expositie te zien. Want waarom werden er weer bevers in Nederland uitgezet? En wat eten ze zoal? Er is een doorsnede van een burcht te zien (hun huis), gemaakt van boomstammen, takken en modder. Ook kom je te weten hoe met behulp van een onderzoekszender een uitgezette bever in de natuur wordt gevolgd. Helaas hebben niet alle uitgezette bevers het gered, sommigen komen om in het verkeer en een andere, zoals bever Frits, is bijvoorbeeld overleden door een trap van een paard. Maar gelukkig voelen de bevers zich thuis in Nederland, want er zijn alweer beverbaby's geboren.

*Bevers in Nederland, de kleine mensen van het bos in het Natuurmuseum, Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen. Open ma t/m vr 10-17u, zo 13-17u. Op za is het museum dicht.

Muiderslot Zaterdag 5 september is het van 12-17u Vriendjesdag op het Muiderslot. Dat betekent dat alle kinderen van 4 t/m 11 jaar die dag gratis het slot mogen bezoeken. Er is een valkenier op het terrein, die alles weet over het africhten van roofvogels voor de jacht. Als het mag van de valkenier mogen kinderen de vogel ook even aaien, als ze durven tenminste. Ook kan een spelletjeskaart worden gekocht (ƒ 5), waarmee kinderen kunnen meedoen aan oud-Hollandse spelletjes zoals kegelen, hoefijzergooien, steltlopen en kruisboogschieten. De spelletjes worden gespeeld in de pruimenboogaard, langs de slotgracht en op de vestingwallen. En zou je wel wat vaker het slot willen bezoeken, dan kun je lid worden van de Vereniging van Jonge Vriendjes van het Muiderslot. De toegang is dan het gehele jaar gratis en op je verjaardag mag je met 6 vriendjes/vriendinnetjes op bezoek komen. Verder ontvang je 2 maal per jaar een slotkrant.

*Gratis toegang voor kinderen van 4 t/m 11 jaar tot het Muiderslotm Herengracht 1, Muiden. Vanaf 12 jaar is de toegang ƒ 7,50. Inl 0294-261325

Schoolatelier Een stad bestaat uit huizen, wegen, groen, sloten, stoplichten, scholen, winkels etc. Lijkt het je leuk om een eigen stad te bouwen en te fantaseren wat daar allemaal in hoort? Op zo 6 sept om 14u kunnen kinderen van 7 t/m 13 jaar in het Schoolatelier meedoen met de workshop 'Het Stedenspel': midden in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam kunnen ze hun eigen fantasiestad ontwerpen met huizen, groenvoorziening en openbare gebouwen. Sinds kort bezit het NAi ook een bijzonder apparaat, een Maquettoscoop. Door een joystick te besturen, 'wandelen' kinderen met de zogenaamde vingercamera door maquettes, de camera neemt de beelden op en projecteert ze op een groot tv-scherm. Voor ouders is er om 14u30 een rondleiding door het depot van het NAi, waar zich zo'n 400.000 architectuurtekeningen en 500 maquettes van bekende Nederlandse architecten bevinden.

*Workshop Het Stedenspel voor kinderen van 7 t/m 13 jaar in het Schoolatelier van het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Toegang gratis op vertoon van toegangskaart. Res 010-4401200. De rondleidingen kosten ƒ 5 op vertoon van een toegangskaart.

Vikingmarkt Zeventig Vikingen uit de achtse tot de tiende eeuw bivakkeren dit weekeinde in tenten in het Archeon in Alphen aan den Rijn. Ze komen uit Engeland, Denemarken, Duitsland en Nederland en laten zien hoe ze zo'n duizend jaar geleden leefden. Er is een markt met kramen van zilversmeden, juweliers, leerbewerkers, hout- en beenbewerkers. Ook laten ze zien wat en hoe er werd gekookt, wat voor kleding ze in die tijd droegen en twee maal per dag is er een grote vechtshow. Van een tent is een soort modelwoning gemaakt en Vikingen vertellen hoe het is om zonder radio, tv, centrale verwarming, chips, cola en videoclips te leven.

*Internationale Viking Markt, 5/6 sept van 10-18u in het Archeon, Archeonlaan 1, Alphen aan de Rijn. Toegang 4-11 jr ƒ 15, daarboven ƒ 20. 65+ ƒ 17,50. Incl een munt voor een gratis hoofdgerecht. De Vikingse hapjes zijn ook gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u richten aan de Kinderagenda NRC Handelblad

Postbus 8987

3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker