Kas-Ass haalt hogere winst dan verwacht

AMSTERDAM, 3 SEPT. De nettowinst van de Kas-Associatie is hoger uitgekomen dan de meest recente winstprognose die onlangs nog was verhoogd.

Ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar steeg de nettowinst van de bank voor de effectenhandel met 42 procent naar 30,4 miljoen gulden. Rekening was gehouden met een stijging van 30 procent. De winst per aandeel steeg met 30 procent naar 10,60 gulden.

De bank heeft de winststijging te danken aan een groter aantal klanten en aan het goede beursklimaat in de eerste helft van dit jaar.

Omdat de financiële markten momenteel erg beweeglijk zijn, verwacht de Kas-Associatie in de tweede helft van het jaar ongeveer evenveel te verdienen als in de afgesloten verslagperiode.

De totale baten namen in de verslagperiode met 21 procent toe tot 112,3 miljoen gulden. De rente inkomsten stegen met 18 procent.

De bank uitte gisteren haar zorgen over de Britse termijnbeurs LIFFE waar dochterbedrijf KAS Clearing Londen werkzaam is die 5 procent van de omzet van de Kas-Associatie verzorgt.

De verhuizing van de handel in Duitse staatsobligaties van Londen naar Frankfurt en de sterke concurrentie tussen de clearingmembers heeft geleid tot een afname van het marktaandeel van de bankdochter die transacties afwikkelt naar 5 procent. Vorig jaar was dat marktaandeel nog 6,2 procent.

De toekomst voor LIFFE en de bankdochter is behalve vanwege het verlies van de Duitse staatsobligaties onzeker door de bedreiging van de alliantie van de London Stock Exchange en Deutsche Börse. Beide beurzen kunnen een gemeenschappelijke termijnhandel opzetten omdat bij de Duitse beurs al termijnhandel is inbegrepen.

Kas-Associatie heeft gisteren aangekondigd het aandeel volgend jaar te willen splitsen. De nominale waarde wordt dan omgezet van 10 gulden in 1 euro.

Omdat de waarde van de euro nog niet is vastgesteld kan de bank nog geen splitsingsverhouding bekendmaken.

De koers van het aandeel steeg gisterenmiddag na bekendmaking van de cijfers met 11 gulden naar 194,80 en sloot op 192 gulden. Vanochtend stond het aandeel op 193,20 gulden.