Kamer weigert voor islamschool exceptie

ROTTERDAM, 3 SEPT. De beoogde oprichting van een islamitische middelbare school in Rotterdam stuit op grote bezwaren in de Tweede Kamer.

De school voldoet niet aan de vastgestelde criteria, zoals bijvoorbeeld het vereiste minimum aantal van 1.200 leerlingen die nodig zijn voor het oprichten van een brede scholengemeenschap. De meeste fracties hebben laten weten geen uitzondering te willen maken op deze criteria.

Alle aanvragen voor de oprichting van nieuwe scholen worden op het ministerie van Onderwijs gebundeld in het Ontwerpplan Scholen. Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) voorziet elke individuele aanvraag op grond van vastgestelde regels van een advies. In het geval van de aanvraag voor een islamitische middelbare school in Rotterdam was haar advies aan de Tweede Kamer negatief. De stichting Lbn-Ghaldoen, die de aanvraag heeft ingediend, wil in Rotterdam een brede scholengemeenschap oprichten, bestaande uit VBO, Mavo, Havo en VWO. Er zijn echter te weinig leerlingen op de twee reeds bestaande islamitische basisscholen in Rotterdam om de oprichting van een middelbare school te rechtvaardigen. De stichting heeft echter, in samenwerking met de gemeente, een onderzoek laten uitvoeren op Rotterdamse basisscholen. Daaruit bleek dat er voldoende belangstelling is voor een islamitische middelbare school. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs ontkent dat Adelmund de Kamer heeft gevraagd op grond van dit onderzoek een uitzondering te maken. “De Kamer is nu aan zet. De fracties zullen over ongeveer drie weken over de kwestie debatteren en een beslissingen nemen.”

De onderwijswoordvoerders van de Kamerfracties van VVD, D66 en CDA lieten gisteren al weten niet voor een uitzondering te zijn. PvdA-Kamerlid Dijksma noemt de kans daarop “onwaarschijnlijk”.

Overigens is het Rotterdamse initiatief voor een islamitische middelbare school geen echte primeur. In Amsterdam zal reeds in augustus 1999 een islamitische middelbare school haar deuren openen. Ook in de hoofdstad zijn er onvoldoende islamitische leerlingen, maar er is een alternatief gevonden: de school, die voor Havo en VWO opleidt, wordt geadopteerd door de Christelijke Scholengemeenschap Amsterdam.