Indonesiërs stelen rijst nu van de velden

JAKARTA, 3 SEPT. Voedseltekorten als gevolg van scherpe prijsstijgingen hebben op het Indonesische eiland Java gezorgd voor nieuwe rijstplunderingen, dit keer rechtstreeks van de velden.

Nadat vorige week in Oost-Java duizenden mensen rijstpellerijen leeghaalden, bewaken boeren in het Midden-Javaanse Banyumas 's nachts hun sawahs om diefstal van rijst te voorkomen. The Jakarta Post meldde vanochtend dat op verschillende plaatsen in Midden-Java groepen van ongeveer twintig mensen 's nachts illegaal rijst oogsten.

Op het eiland Lombok onderschepte een bende afgelopen weekeinde enkele vrachtwagens geladen met rijst. Volgens de plaatselijke autoriteiten gebeurde dat omdat de lokale bevolking met lede ogen moest toezien hoe grote hoeveelheden rijst naar andere gebieden worden vervoerd, terwijl zij zelf de rijst niet meer kan betalen. De afgelopen drie weken is de prijs van rijst meer dan verdubbeld, van 2.000 tot 4.500 roepia per kilo. Begin dit jaar kostte een kilo rijst nog 900 roepia. Gevreesd wordt voor uitbreiding van de onlusten omdat verschillende gebieden in oostelijk Indonesië, Oost-Kalimantan en West-Java ook met voedseltekorten te kampen hebben.

Een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zei vorige week dat 7,5 miljoen Indonesiërs getroffen worden door de effecten van de droogte en de economische crisis. Velen kunnen slechts een maaltijd per dag betalen. Op het eiland Flores zijn delen van de bevolking overgeschakeld op het eten van bepaalde bladeren omdat de rijst onbetaalbaar is geworden.

In Jakarta zijn de autoriteiten uit vrees dat de onrust kan overslaan naar de hoofdstad begonnen met het bewaken van de rijstdistributie. Gouverneur Sutiyoso zei gisteren dat de speciale markten waar eerste levensbehoeften tegen lage prijzen worden aangeboden, nu worden bewaakt door militairen. De directe aanleiding was een incident waarbij een vrachtwagen, geladen met vijf ton rijst voor de distributie, voortijdig vertrok bij een markt omdat het gerucht ging dat de auto geplunderd zou worden.

Gisteren gingen ongeveer honderd huisvrouwen en kinderen in Jakarta de straat op om te protesteren tegen de hoge rijstprijzen. Ze droegen spandoeken met zich mee met teksten als: “Het volk lijdt honger, het volk is kwaad, het volk zal optreden”.