Hitachi rekent op verlies van miljarden

TOKIO, 3 SEPT. Hitachi rekent over het boekjaar 1998/1999 op een verlies van 260 miljard yen (ruim 3,5 miljard gulden), zo heeft dit Japanse elektronicaconcern vandaag bekendgemaakt. Hitachi verwachtte in mei nog krap 600 miljoen gulden winst te behalen. Het bedrijf wijzigt zijn voorspelling wegens de prijsdaling van halfgeleiders en minder vraag naar consumentenelektronica en computers. Hitachi verlaagt zijn omzetverwachting tegenover de vorige prognose met 5,5 procent.

President Tsutomu Kanai wil de kosten van het concern nu drukken door het personeelsbestand van 66.000 werknemers met 4.000 terug te brengen. Investeringsplannen worden bevroren. Gisteren maakte Hitachi al bekend de productie van halfgeleiders in een Amerikaanse fabriek te staken. Dat kost 650 mensen hun baan. Ook concurrent Mitsubishi Electric heeft deze week bekendgemaakt de productie van chips in de VS te stoppen. Mitsubishi wil deze productie concentreren in Japan.

Het grootste industriële faillissement van dit jaar heeft volgens de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) plaats bij Toa Steel, dat een schuld van 260 miljard yen (ruim 3,5 miljard gulden) achterlaat voor grootaandeelhouder NKK, de tweede staalproducent van het land. NKK zal na sanering van de schulden activiteiten en het meeste personeel van Toa Steel in een nieuwe onderneming onderbrengen, aldus de krant. Oorzaak van het faillissement zou de recessie in Japan zijn.