Hier & Daar

Humorfestival Van 3 t/m 6 sept vindt het Humorfestival plaats in Eindhoven. In een tent naast de Stadsschouwburg geeft Circus Ronaldo voorstellingen en in de Stadsschouwburg zijn oa de Bloeiende Maagden, Kamagurka, de Nieuwe Snaar en het Groot niet te Vermijden te zien. Naast het Humorfestival is er van 4 t/m 17 sept een Cartoonfestival, een expositie van 200 cartoons met als thema 'Culinair met een knipoog, 2000 jaar eten en drinken in cartoons'. In de catalogus worden cartoons afgewisseld met recepten van oa Cas Spijkers en Johannes van Dam.

*Stadsschouwburg Eindhoven. Cartoonfestival dagelijks van 10-17u en tijdens de voorstellingen. Inl en res 040-2111122.

Wonderbaarlijk Den Haag Drie bustochten voeren tijdens 'Wonderbaarlijk Den Haag', dat t/m 12 sept duurt, langs theaters zoals het Theater a/h Spui, Korzo en de Dr. Anton Philipszaal. Elke bus doet vier theaters aan, waar een voorstelling of performance wordt gegeven op een alternatieve locatie, bv het dak van het Nederlands Congres Centrum of de kelders van Het Paard. Het publiek kan kiezen uit drie ritten met de thema's beweging, geluid en beeld.

*Vertrek bussen om 14u (beh. zo.) v.a. station CS. Prijs ƒ 30, reserveren verplicht. Om 17u eindigt de rit bij Theater a/h Spui. Inl en res 070-3465272.

Natuur en fruit Oude ambachten als stroop koken, korven- en mandenvlechten en spinnen staan centraal op de Natuur & Fruit Fair van 5 t/m 7 sept in de museumtuin in Doesburg. Onder de 2.000 fruitbomen met 1.400 fruitrassen, waaronder appel, moerbei, mispel, Japanse dwergkwee en braam, zijn stands met gereedschappen, tuin- en decoratie-artikelen, fruitteelt- en tuinmachines. Ook kunnen bezoekers gratis oude fruitrassen proeven.

*Museumtuin 't Olde Ras, Parallelweg 1, Doesburg, 10-18u. Entree ƒ 10, t/m 11 jr ƒ 5. Tel 0313-473672.

Boswandeling Na een wandeling door de boswachterij Austerlitz kunnen wandelaars op de vier zondagen van sept in het Beauforthuis genieten van een optreden en een picknick. Op zo 6 sept brengt The Dawn Ierse en Schotse folk, op 13 sept zingt Maarten van Mourik een verhaal in het Nederlands, Engels en Zuid-Afrikaans en op 20 en 27 sept zijn er optredens van respectievelijk Gé Reinders en Bert Klunder.

*Vertrek boswandeling v.a. het Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, Austerlitz. Wandeling 12u, voorstelling 14u, picknick 16u, kosten ƒ 35, t/m 12 jr ƒ 25. De onderdelen zijn ook afzonderlijk te doen. Res aanbevolen 0343-491858.

Wijnsalon Op de wijnbeurs van 10 t/m 13 sept in Utrecht kunnen wijnliefhebbers wijn proeven en workshops volgen. Er zijn demonstraties glasblazen en glas graveren, informatie over wijnreizen en over hoe je een wijngaard opzet of eigen wijn maakt. Elke avond is er een Sommelierdiner (ƒ 125), waar per gerecht 3 à 4 verschillende wijnen worden geserveerd. Er is ook een Wijnarrangement met oa een kookshow, het Sommelierdiner en een Café Complet dat ƒ 165 kost. Vooraf reserveren is hiervoor verplicht.

*Central Studios Utrecht, Gietijzerstraat 5, Utrecht. Dag 15-23u, entree ƒ 22,50, 65+ ƒ 17,50, tot 16 jr (onder begeleiding) gratis. Inl en res 020-4080492.

Skate marathon Skaters kunnen op zo 6 sept hun eigen marathon rijden in Rotterdam. Het evenement bestaat uit een wedstrijd over een afstand van 42 km en 195 meter en een recreatierit over 10 km voor skeelers en skaters.

*Zo 6 sept. Aanvang toertocht 10 km: 14u30; marathon 15u. Start en finish: Coolsingel. Inschrijven 11-13u. Kosten toertocht ƒ 15, marathon ƒ 40.

Haags Uit Festival Het nieuwe culturele seizoen van Den Haag begint op 6 sept 12-21u met het Haags Uit Festival op het Spuiplein, waar oa Stef Bos & band, Lebbis en Jansen en No place for Jennifer zullen optreden. En verschillende theaters houden open huis met gratis voorstellingen. Inl 070-3618888.

Country Fair Bij kasteel Huis Doorn wordt van do 10 t/m zo 13 sept de jaarlijkse Country Fair gehouden. De Fair omvat vier categorieën: Eten & Drinken, Buitenstijl, Buitenleven en Vakmanschap. Verder zijn er lezingen, muziek, een hoedenshow, een bierproeverij en tal van ambachtelijke produkten en ondernemers, zoals honing, sigaren, landhekken en de Zilverbank.

*10 t/m 13 sept, Kasteel Huis Doorn, Langbroekerweg 10, Doorn. Inl 035-6948555 of 0593-552235

Vleermuizen Ter gelegenheid van de vleermuizen-expositie in het Museon in Den Haag worden vleermuisexcursies georganiseerd naar een kerk in Wassenaar. Voorafgaand wordt een korte lezing gegeven in het Museon. De excursies zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jr. Stevige schoenen aandoen en zelf een zaklantaarn meenemen! Ook op 25 sept is er een excursie.

*Excursie vr 4 sept. Ontvangst met koffie om 19u in het Museon. Vervoer naar Wassenaar per busje. Einde excursie om 23u15 bij het Museon. Kosten ƒ 17,50. Aanmelding verplicht: 070-3381421

Open atelierroutes In Amsterdam Zuid is van 4 t/m 6 sept een atelierroute uitgezet langs ateliers, winkels en hotels, die begint bij het Hilton Hotel, waar de centrale expositie te bezichtigen is. De ateliers zijn open van 12-18u. Een ateliermap met adressen van de kunstenaars en een plattegrond is verkrijgbaar in het Hilton Hotel. Inl St. Symbiose 020-6753048.

Op 5 en 6 sept stellen tien kunstenaars in Roosendaal hun atelier open van 11-17u. De atelierroute begint bij het Tongerlohuys waar v.a. 4 sept een tentoonstelling te zien is met werk van de kunstenaars. De route is verkrijgbaar bij oa het Tongerlohuys, bibliotheken en de VVV. Inl BKC 0165-544613.