Forse schade bij KLM door staking Northwest

AMSTELVEEN, 3 SEPT. KLM heeft nog niet precies in kaart gebracht welke financiële schade ontstaat als gevolg van de pilotenstaking bij haar Amerikaanse partner Northwest Airlines. Wel wil een zegsman van KLM kwijt dat het om “een aanzienlijk bedrag” zal gaan.

Het is pas aan het eind van de staking bij Northwest Airlines mogelijk om te berekenen welke schade er voor KLM is opgetreden. De piloten van Northwest gingen zaterdag in staking. Voorlopig is er nog geen enkel zicht op het einde van de acties. Er zijn geen nieuwe afspraken gepland tussen de directie van Northwest en de vliegersvakbond ALPA. Gisteren ontsloeg Northwest 27.500 werknemers. De gezamenlijke exploitatie door KLM en Northwest Airlines van de Noord-Atlantische routes heeft deze luchtvaartalliantie tot een van de succesvolste ter wereld gemaakt. KLM en zijn Europese partners (KLM UK, Eurowings, Braathens) zorgen voor aanvoer van passagiers uit heel Europa naar Schiphol voor deze intercontinentale vluchten.

Of de aanvoer van passagiers naar Schiphol nu stagneert omdat er minder mogelijkheden zijn om door te vliegen, heeft KLM nog niet in kaart gebracht. Inmiddels vliegen in alliantieverband alleen nog maar KLM-vliegtuigen op de Noord-Atlantische routes. Door het uitvallen van de vluchten van Northwest bestaat de kans dat meer passagiers dan voorheen op deze KLM-vluchten zitten. (ANP)