Een hotelrekening van 79 cent

Apple Park Hotel Pierre de Coubertinweg 3 Maastricht Tel 043-3529000

De sleutelkaart is nog maar net in het sleutelkaartgat gestoken of we horen een stem in de ons toegewezen hotelkamer. Is er een vergissing gemaakt en vallen we bij argeloze medegasten binnen of zijn er hotelratten aan het werk? Behoedzaam openen we de deur. Via de televisieluidspreker heet de hotelmanager ons hartelijk welkom. Mijn naam staat in felgroene letters op het scherm. Het spiksplinternieuwe Apple Park Hotel gebruikt alle eigentijdse hulpmiddelen om het de gast naar de zin te maken, dan wel de stuipen op het lijf te jagen. Op het schrijfblad staat een faxapparaat. Onmiddellijk wordt een poging in het werk gesteld mijn schoonmoeder onze behouden aankomst in Maastricht te melden. Tezelfdertijd kan ik op de televisie volgen hoe het bedrag op onze hotelrekening zich ontwikkelt. De eerste mislukte faxpoging kost een cent, de tweede, geslaagde, poging komt op drie cent.

De liefhebbers van romantiek of van de zuiderse ambiance die veel nieuwe hotels tegenwoordig kenmerkt, moeten niet in Apple Park wezen. De kamer is verantwoord en zeer zakelijk vormgegeven in tinten wit, zwart, grijs en rood. Er hangt niets aan de muur, behalve de kasten. Dat heeft een aardig ruimtelijk effect. Maar de plaatsing is onhandig en leidt tot een cumulatie van activiteiten bij het voeteinde van het bed. Je zit elkaar daardoor, ondanks alle ruimte, toch regelmatig in de weg.

Aan het hoofdeinde van de bedden ontbreekt steun in de rug, daardoor is comfortabel televisie kijken lastig. Ook het naar buiten kijken heeft zijn beperkingen. Het uitzicht wordt gevormd door de achterkant van de tribunes van het MVV-stadion De Geusselt. In het stadion is al weinig spectaculairs te beleven, laat staan aan de buitenzijde. Tussen het hotel en het stadion ligt een parkeerterrein. Onze auto staat op een afgezet, met videocamera's bewaakt, gedeelte, waarvoor apart moet worden betaald. Aan de andere zijde van het parkeerterrein ligt een McDonald's.

De desolate ligging van het hotel hoort misschien bij het concept. Het Apple Park is Amerikaans gedacht. De lobby en de gangen staan vol Amerikaanse parafernalia zoals ijsblokjesautomaten, Harley Davidsons, een meer dan manshoog plastic Vrijheidsbeeld en de complete garderobe van een New-Yorkse politiepost. Ook het hotelrestaurant ademt de nieuwe wereld. Het is een van de 'neighbourhood'-restaurants uit de Applebee's-keten. Het heeft de uitstraling van een goedkoop golfclubhuis of een dure voetbalkantine.

Op de kaart staan de geijkte Amerikaanse gerechten, ook is er fingerfood. Leuk voor de kinderen, maar die hebben we niet bij ons. Voor het diner hadden we een andere ambiance in gedachten. We laten een taxi komen en zoeken in de Maastrichtse binnenstad een passender gelegenheid.

Bij terugkomst in het hotel trekken we een blikje water uit de automaat en scheppen wat blokjes ijs. Nog even naar de hotelrekening kijken. De taxi bellen is ons op twee cent komen te staan en de parkeerkaart blijkt zeven cent te kosten. In de horecawereld wordt net deze maand een verhitte discussie gevoerd over de wenselijkheid de tarieven drastisch te verhogen. Rendementsverbetering zou noodzakelijk zijn. Met deze prijzen lijkt me dat alleszins te billijken.

Bij het ontwaken, na een goede nachtrust op voortreffelijke bedden, checken we opnieuw de stand van de rekening. Ook de kamer en het nog niet genoten ontbijt staan er nu op. Het totaal is 79 cent.

Voor het afrekenen loven we de mogelijkheid om vanaf de kamer de hoogte van de rekening in de gaten te houden. “Ja, het is een prachtig systeem”, beamen de vriendelijke meisjes achter de balie, “alleen jammer dat het nog niet goed werkt.” De rekening blijkt 310 gulden te bedragen.

Een kwartier later zitten we op het terras van hotel Derlon aan het Onze Lieve Vrouweplein en evalueren onze ervaringen. Inclusief de taxikosten om in een echt restaurant te gaan eten, vergde deze overnachting 345 gulden. Voor aanmerkelijk minder hadden we ook in een van de comfortabele, aantrekkelijk gelegen en charmante hotels in de Maastrichtse binnenstad kunnen slapen. En voor het vermijden van de files hoef je het ook niet te doen. De file begint bij Meersen en eindigt precies op het punt waar Apple Park staat.

    • Joep Habets