Dalende dollar drukt koersen

AMSTERDAM, 3 SEPT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs stonden vanochtend lager onder invloed van de bijna 2 cent lagere dollarkoers en de omslag die Wall Street gisteren tegen het slot van de handel alsnog lager deed sluiten. De toonaangevende AEX-index daalde vanochtend met 12,60 punten (1,2 procent) naar 1087,66 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs daalden de beursindexen verhoudingsgewijs even diep als in Amsterdam.

De Amerikaanse dollar noteerde vroeg in de middag 1,9566 gulden. Gisteren sloot de dollarhandel met een koers van 1,9750 gulden. Vorige week stond de munteenheid nog boven de 2,04 gulden. Daarna raakte de koers onder zware druk door de malaise op de internationale effectenbeurzen als gevolg van de problemen in Rusland, het Verre Oosten en Latijns-Amerika. In Amsterdam kwam de handel traag op gang. De omzetten waren laag. “Het is doodstil”, mopperde een commissionair. “Neem Philips; daar staat de teller op 150.000. Dat is niets.”

Dit fonds behoorde met een verlies van vier gulden op 124,60 gulden tot de sterkste dalers. De oorzaak werden gezocht bij de tegenvallende resultatenprognose van branchegenoot Hitachi. Het Japanse elektronicaconcern rekent voor geheel 1998 op een fors verlies door prijsdalingen van computerchips. Voor Philips is de divisie halfgeleiders nog steeds de grootste winstmaker.

KPN was net als gisteren de grote verliezer op het Damrak. Het telecomconcern, dat dinsdag tegenvallende halfjaarcijfers bekendmaakte, stond vanochtend voor het eerst na uitkering van dividend genoteerd. Hierdoor daalde de koers met 7,5 procent (6,10 gulden) naar 75 gulden. Eerder op de ochtend had de koers zelfs 73,50 gulden bereikt. In twee dagen tijd daalde de koers met maar liefst 18 procent.

Tot de spaarzame stijgers behoorde Koninklijke Olie, dat met 2,30 steeg naar 90 gulden. Beleggers lieten zich inspireren door de aangekondigde bundeling van de slecht renderende Europese brandstofraffinage- en verkoopactiviteiten van Koninklijke/Shell en die van Texaco.

Elders in de markt zat Ceteco in de verdrukking. De koers van het in Zuid-Amerika actieve detailhandelsconcern daalde met vier gulden naar 42,50 gulden. In procenten gemeten was Free Record Shop de grootste stijger op de lokale markt. De koers van de muziek- en videoketen klom met drie gulden naar 45 gulden, een stijging van 7,1 procent.

NEW YORK Wall Street heeft gisteren de dag met verlies afgesloten. De Dow Jones-index daalde met 45,05 punten naar 7782,37 punten. Winstnemingen waren de voornaamste oorzaak. Economische gegevens die de koersen konden beïnvloeden, waren er niet, of het moest de orderontvangst van de Amerikaanse industrie zijn. Die is in juli is toegenomen met 1,2 procent, de sterkste groei in acht maanden. Analisten hadden evenwel een toeneming van 1,4 procent voorzien.

TOKIO In Tokio en de meeste andere financiële centra van Azië zijn de aandelenkoersen gedaald.In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 115,38 punten op 14.261