Contract Amerikaans concern in Afghanistan

NEW DELHI, 3 SEPT. Nog geen twee weken nadat de Verenigde Staten Oost-Afghanistan bestookten met 73 kruisraketten heeft een Amerikaans telecommunicatiebedrijf een contract getekend met het ultra-conservatieve Talibaan-bewind over de aanleg van een communicatienetwerk in het land.

“Wij zullen Afghanistan met de rest van de wereld verbinden”, zei Gary Brishinsky van Telephone System International (TSI) gisteren bij de ondertekening van het contract in het door raketten beschadigde Intercontinental Hotel in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het contract, met een waarde van 240 miljoen dollar, is de grootste buitenlandse investering in Afghanistan.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alleen een negatief reisadvies gegeven voor Afghanistan, volgend op de raketaanval op vermeende kampen van de Saoedische banneling Osama bin Laden, die door de Amerikanen wordt verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia, vorige maand.

Bin Laden heeft na de aanvallen moslims overal ter wereld opgeroepen Amerikaanse burgers en instellingen aan te vallen.

TSI-directeur Brishinsky liet echter weten dat hij geen problemen heeft met de anti-Amerikaanse gevoelens die in Afghanistan leven. Brishinsky zei tegen het persbureau Reuters dat hij zich in Afghanistan veiliger voelde dan in New York.

TSI, een onderneming uit New Jersey, heeft volgens Brishinsky eerder telefoonnetwerken opgezet in verscheidene Afrikaanse landen.

In Afghanistan zal TSI binnen twee jaar een draadloos systeem aanleggen dat het hele land voorziet van telecommunicatiemogelijkheden, waaronder ook Internet. Het project levert volgens TSI werk aan 20.000 Afghanen.

Na twintig jaar oorlogen kent Afghanistan nauwelijks nog een telefoonnetwerk. Buitenlandse hulporganisaties, maar ook de strijdende groeperingen, zijn voor hun onderlinge communicatie aangewezen op walkie-talkies en satelliettelefoons.