Boeken

Kruiden in de keuken

Het gebruik van kruiden is in de eerste helft van deze eeuw in veel keukens in de vergetelijkheid geraakt. Een jaar of twintig geleden zijn de keukenkruiden herontdekt en hun populariteit is nog steeds groeiend. Dat geeft een gunstig klimaat voor twee prachtig ogende boeken over kruiden in de tuin en op het bord. 'Kruiden op de Scholteshof' is informatiever - de teksten zijn door een bioloog geschreven - maar de recepten van het fameuze Belgische restaurant zijn slechts door de zeer ambitieuze hobbykok te maken. De bereidingen in 'De rijkdom van kruiden' zijn ook geschikt voor de culinair minder geoefenden.

*Kruiden op Scholteshof, Roger Souvereyns en André Steegmans. Uitg. Lannoo/Terra. ƒ 99. ISBN 90 6255 783 X

*De rijkdom van kruiden en specerijen, De gezusters Scotto. Uitg. De Lantaarn. ƒ 69,90. ISBN 90 5426 655 4 Port Het succes van zijn eerste portboek, enkele jaren geleden, was voor R. Pierik, emeritus hoogleraar aan de Landbouw Hogeschool in Wageningen, reden om zijn boek te herzien en aan te vullen. Omdat er recentelijk geen boeken over port verschenen zijn, voorziet dit boek voor de Nederlandse liefhebber in een leemte. Behalve een historisch overzicht van wijnbouw en productie van port (met een puntenwaardering voor de diverse classificaties) worden de diverse typen port beschreven. Handig voor wie port wil kopen is het overzicht van producenten en importeurs, compleet met adressen in Portugal en Nederland. Het boek bevat registers en een lijst van vintagejaren vanaf 1955.

*Port, R. Pierik. Uitg. Ad. Donkers. 2de geheel herziene druk. ƒ 59,50. ISBN 90 6100 452 7Ierse seizoenen

Ballymaloe in Shanagarry, alleen al de namen zijn paradijselijk. Ballymaloe is een gastromische nederzetting in Zuid-Ierland, met een hotel-restaurant, een befaamde kookschool, winkels, tuinen en landerijen. Darina Allen is er de drijvende kracht. 'Ierse seizoenen' volgt een jaar de culinaire activiteiten op Ballymaloe. Eenvoudige principes, als respect voor de seizoenen en het gebruik van verse, natuurlijke producten, leiden tot prachtige, pure resultaten. De modieuze, maar mooie stijl van fotograferen geeft elk seizoen ook in het boek een eigen karakter. 'Een ware opleving van de Ierse keuken', zegt de flaptekst. Als alle recepten in dit boek Iers zijn dan ligt Ierland een stuk zuidelijker dan we altijd dachten.

*Ierse seizoenen, Carina Allen. Uitg. Schuyt & Co/Lannoo. ƒ 59,50. ISBN 90 803 795 4 9. Duiken

Koop het handboek sportduiken van Henk van Vlimmeren niet wanneer je een nieuwe hobby wil beginnen. De foto's van Patrick Swier zijn goed, de duiktabellen met de daarbij behorende uitleg terzake doende en er staat veel praktische informatie in. Maar het is geen instructieboek zoals ze dat bij de duikverenigingen of commerciële organisaties gebruiken. Het is weliswaar een degelijk boek met praktische informatie, maar Van Vlimmeren, die al jaren meedraait in de onderwatersportwereld, slaagt er niet in de passie voor het duiken te laten overslaan. Daarvoor kunnen we beter de documentaires van Jacques-Yves Cousteau uit de videotheek halen.

*Handboek Sportduiken, Henk van Vlimmeren. Uitg. Elmar. ƒ 39,50. ISBN 90 389 065 95 Woonwinkels

Gaat u verbouwen of heeft u net een nieuw huis en was u van plan pas nadat alles klaar was op zoek te gaan naar die houten boerentafel, Art Décokastje of toch maar liever eigentijds design? In 161 bijzondere woonwinkels (een vervolg op '151 Woonwinkels' met informatie over basics: keukens, badkamers, oude bouwmaterialen etc) hebben ze nu de 'leukste' adressen voor de aankleding in een gids verzameld. In voormalige kloosters, oude loodsen, statige grachtenpanden, koetshuizen, oude boerderijen en onder het Bredase Chassé-theater vindt u de winkels voor stoffen, lijsten, spiegels, verlichting en meubels (antiek, grenen & teak, modern design, oriëntaals en modern klassiek). Op een handige plattegrond is te vinden of er zo'n woonwinkel bij u in de buurt ligt.

*161 Bijzondere Woonwinkels. Uitg. Dutch Book. ƒ 14,95. Mannengarderobe

Slechts weinig mannen zijn echt geïnteresseerd in de kleding die zij dragen. Grijs pak, wit overhemd en monochrome das: dat is het uniform van de gemiddelde man. Maar flair, goede smaak en een beetje meer fantasie is te leren, ook door mannen. Kim Johnson Gross en Jeff Stone hebben een overzichtelijk en praktisch leerboek gemaakt waarmee een goede basisgarderobe is samen te stellen. Onder het motto 'hoe meer je weet, hoe minder je nodig hebt' geven zij nuttige tips over de juiste outfit voor de juiste gelegenheid. Daarbij hebben zij de accessoires niet vergeten. De auteurs bewijzen dat goede smaak niet duur hoeft te zijn en dat een goede garderobe niet aan de jaarlijkse grillen van de mode onderhevig is.

*Mens wardrobe. Kim Johnson Gross en Jeff Stone. Uitg. Thames and Hudson. ƒ 67,25. ISBN 0 500 01740 9

Lofts

Vroeger werden ze meestal gesloopt en moesten ze plaatsmaken voor nieuwbouw: oude fabrieksgebouwen, pakhuizen, loodsen en naaiateliers. Vaak stonden die gebouwen ook in vervallen havengebieden of ongure buurten. Maar alweer een tijd geleden ontdekten kunstenaars dat een verdieping in zo'n gebouw eigenlijk een ideale plek was om te werken en te wonen. Mooi licht, veel ruimte, goedkoop en met wat primitieve middelen werden de eerste lofts gecreëerd. Inmiddels zijn lofts in bijvoorbeeld het New-Yorkse Soho onbetaalbaar geworden en ook de kunstenaar die in het naburige Chelsea wil wonen, moet een fortuin betalen. In the Best of Lofts staat een keuze uit de mooiste lofts in New York en Argentinië. Prachtige ruimtes, stijlvol ingerichte kamers met hier en daar een industrieel vleugje. De plattegrond bij elke loft lijkt handig, maar de maten ontbreken en misschien is dat ook maar beter, want tenslotte koop je zo'n boek om inspiratie op te doen en niet om het aantal vierkante meters te vergelijken met de gemiddelde Nederlandse woning.

*The Best of Lofts. Uitg. Kliczkowski Publisher, via Idea Books Amsterdam. ƒ 75. ISBN 950 9575 84 4