Besluit twee parlementen; Verscherpte terreurwetten na 'Omagh'

LONDEN, 3 SEPT. Het Britse en het Ierse Lagerhuis hebben gisteren elk verscherpte wetgeving tegen terrorisme aangenomen.

De twee wetten zijn ontworpen na de door de 'Real IRA' opgeëiste bomaanslag in de Noord-Ierse stad Omagh, waarbij op 15 augustus 28 doden vielen. De wetgeving maakt het eenvoudiger verdachten in terreurzaken te veroordelen.

Beide parlementen waren van hun zomerreces teruggeroepen voor het debat, aan de vooravond van een bezoek aan Noord-Ierland en de Ierse republiek door de Amerikaanse president Clinton, die vanochtend in Belfast arriveerde. In Dublin keurde het Ierse Lagerhuis, de Dail, de ontwerpwet na twaalf uur vergaderen goed zonder dat het tot een stemming kwam. Het House of Commons in Londen nam het voorstel na zestien uur even na middernacht met 391 tegen 17 stemmen aan.

Tientallen parlementsleden, onder wie een onverwacht hoog aantal uit de Labour-fractie, pleitten eerder op de dag tevergeefs voor uitstel van de stemming, omdat de wet nog “onrijp” zou zijn, “in strijd met de mensenrechten” en omdat de regering-Blair zou pogen “de wet door het parlement te jagen”. Labour-backbencher Tony Benn, een criticaster van de regering, vergeleek de bijeenkomst met een vergadering van “de Opperste Sovjet die de instructies van het Centrale Comité moet uitvoeren”.

Oud-premier John Major, die het debat namens de Tories opende, zei te vrezen dat de wetgeving door de “op zichzelf begrijpelijke snelheid waarmee zij is ontworpen leemtes gaat vertonen”. Hij noemde het doel van de wet “lovenswaardig”, maar de “definitie van deze [terreur-]groepen is riskant”. De Conservatieven steunden de wet, maar vroegen om een revisie na twaalf maanden, en om het opnieuw instellen van de mogelijkheid om verdachten te interneren. Vandaag vergadert het Hogerhuis nog over de wet, die naar verwachting morgen in werking kan treden.

Zowel in Ierland als in Groot-Brittannië heerst nieuw optimisme over de voortgang van het vredesproces in Noord-Ierland. Volgens premier Blair heeft 'Omagh' de gemeenschap “gesterkt” in haar overtuiging dat de ingeslagen weg de goede is. “De mensen achter deze bomaanslag hebben gefaald”, aldus Blair.

De verklaring van Sinn Féin-leider Gerry Adams dat het geweld “voorgoed voorbij” moet zijn, kreeg gisteren een als gunstig uitgelegd vervolg. De unionistische leider David Trimble, tevens premier van Noord-Ierland, nodigde Adams uit voor hun eerste gesprek in levenden lijve aanstaande maandag. Bovendien benoemde Sinn Féin haar hoofdonderhandelaar Martin McGuinness tot bemiddelaar tussen de IRA en de internationale commissie die moet toezien op de ontwapening van de paramilitaire bewegingen. Sinn Féin had eerder geweigerd een bemiddelaar te benoemen.