Beschuldigingen tegen Microsoft blijken ernstiger

NEW YORK, 3 SEPT. De beschuldigingen van machtsmisbruik door Microsoft zijn ernstiger dan tot dusver werd aangenomen. Het departement van Justitie heeft de laatste dagen nieuwe klachten en nieuw bewijsmateriaal toegevoegd aan de tekst van de aanklacht tegen de software-gigant.

Microsoft heeft de rechter verzocht het aantal onderwerpen in de aanklacht tegen het bedrijf beperkt te houden. Het bedrijf wil dat op het proces dat op 23 september in Washington begint alleen de onderdelen in de eerste aanklacht van 18 mei ter sprake komen. Volgens Microsoft heeft het niet de tijd zich goed voor te bereiden op de uitbreiding van de aanklacht. Het verwijt justitie bovendien “een koerswijziging” in de zaak en het aanspannen van “een andere rechtszaak dan die ze al hadden”.

Volgens Microsoft hebben de nieuwe bewijzen niets te maken met de feitelijke inhoud van de aanklacht zoals die in mei is gepresenteerd. Toen ging het om vermeende illegale koppeling van de browser Internet Explorer met het besturingsprogramma Windows 98, onrechtmatige contracten met Internetdienstverleners en onrechtmatige voorwaarden door Microsoft in contracten met computermakers. De nieuwe beschuldigingen hebben daar volgens het bedrijf niets mee te maken.

Die nieuwe aspecten liegen er overigens niet om. De afgelopen weken is duidelijk geworden dat Microsoft niet alleen op concurrent Netscape druk heeft uitgeoefend maar ook op Apple en zelfs Intel. Apple mocht QuickTime voor Windows niet meer verkopen en Intel moest ophouden met het ontwikkelen van multimediaprogramma's.

Daarnaast zijn er kwesties tevoorschijn gekomen waarbij weer andere bedrijven betrokken zijn. Het betreft een dringend verzoek om exclusieve afname dat Microsoft van Real Networks eiste en het bewust aanbrengen van een 'bug' in Windows om een concurrent van MS-DOS, genaamd DR-DOS, dwars te zitten.

Intussen zijn topman Bill Gates en andere medewerkers van Microsoft gisteren voor de derde dag achter gesloten deuren gehoord in het kader van de voorbereiding van het proces. Dat heeft vorige week geresulteerd in een formele klacht van justitie bij de rechter dat topmensen van Microsoft beweren van alles vergeten te zijn. Van e-mails, rapporten en andere interne documenten die ze hebben geschreven of gelezen herinneren velen zich absoluut niets. “Zowel auteurs als lezers beweren ook niet te weten wat de documenten betekenen”, aldus justitie.

Op het oog lijken de aanklachten over en weer de gebruikelijke schermutselingen voor een groot proces, maar de behandeling van de verschillende verzoeken kan nog voor oponthoud zorgen. Het begin van het proces is eerder al uitgesteld van 8 naar 23 september. Op de 8ste begint nu de behandeling van Microsofts verzoek om de aanklacht van justitie niet ontvankelijk te verklaren. Intussen gaan ook de hoorzittingen achter gesloten deuren door. Ze worden op video opgenomen en voor het proces begint moet een rechter nog uitspraak doen over of de pers de banden te zien krijgt.