Belgische politici storen zich aan Nederlands toneel

BRUSSEL/ANTWERPEN, 3 SEPT. De voorstelling Liefhebber van Toneelgroep Amsterdam stuit bij verschillende Belgische politici op bezwaren. Leider van het Vlaams Blok, Filip Dewinter, heeft een aanklacht ingediend bij justitie wegens zedenschennis.

Liefhebber, geschreven en geregisseerd door Gerardjan Rijnders, ging in 1992 in Nederland in première. De productie was afgelopen zaterdag te zien in de Bourlaschouwburg tijdens het openingsfeest van Het Toneelhuis in Antwerpen. Volgens Dewinter werd het publiek, waaronder kinderen, blootgesteld aan 'levensechte masturbatie- en verkrachtingsscènes'. Er is volgens hem sprake van een misdrijf volgens artikel 385 van de Belgische strafwet over openbare zedenschennis. Hij heeft een aanklacht ingediend tegen artistiek directeur Perceval van Het Toneelhuis. Dewinter ontkent de artistieke vrijheid te willen beknotten. “Artistieke vrijheid mag geen alibi zijn om pornografische opvoeringen ten tonele te brengen”, meent de leider van het Vlaams Blok.

Ook de Vlaamse liberalen hebben grote moeite met het stuk van de Toneelgroep Amsterdam. Ward Beysen, VLD-fractievoorzitter in de Antwerpse gemeenteraad, spreekt van 'een uiting van geestelijke armoede en totale decadentie'. Hij wil dat de gemeente - ook om andere redenen - de subsidies opschort totdat er goede afspraken zijn gemaakt met Het Toneelhuis.

René van der Pluijm, hoofd externe betrekkingen van Toneelgroep Amsterdam is verbaasd over de commotie in België. “We hebben hetzelfde stuk al twintig keer met groot succes opgevoerd in België, ook in Antwerpen”.

Liefhebber is het portret van een toneelcriticus die geen oog heeft voor de drama's die zich in zijn eigen huiskamer afspelen. In een van de scènes heeft de zoon des huizes seks met zijn moeder. Van der Pluijm sluit niet uit dat er in België door de Dutroux-affaire 'een extra gevoeligheid' is ontstaan. Maar mogelijk spelen er ook andere zaken een rol, omdat de klacht is gericht tegen de artistieke leiding van Het Toneelhuis.

Toneelgroep Amsterdam voert het stuk nog slechts incidenteel en alleen in het buitenland. Afgelopen zomer trok het gezelschap ermee door Engeland en in oktober zal het in St. Petersburg staan. (ANP/Belga)