Amerikaanse Senaat akkoord met geld IMF

WASHINGTON, 3 SEPT. De Amerikaanse Senaat heeft gisteren met grote meerderheid ingestemd met het voorstel van de regering om 18 miljard dollar (36 miljard) uit te trekken als Amerikaanse bijdrage aan uitbreiding van de middelen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het voorstel gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden. Daar valt meer verzet te verwachten. De Amerikaanse bijdrage is voor het IMF van groot belang nu het fonds miljardenkredieten heeft verstrekt aan in een crisis geraakte Aziatische landen en Rusland. De lidstaten van het IMF werden het vorig jaar al eens over uitbreiding van de algemene middelen van het IMF. De VS moeten 14,5 miljard dollar bijdragen aan de algemene middelen en 3,5 miljard dollar voor een speciaal noodfonds. Slechts drie van de 93 aanwezige senatoren stemden tegen. De Amerikaanse Senaat verlangt onder meer inzage in de boeken van het IMF. Landen die IMF-steun krijgen, zouden moeten voldoen aan internationale handelsovereenkomsten en een einde moeten maken aan staatssubsidies. (Reuters)