Woede over misbruik weesmeisje

Al eerder is de man in Maurik die gemeenschap had met een veertienjarig, doof meisje uit Hongarije, verdacht van seksueel misbruik.

MAURIK, 2 SEPT. Boven staat een raam open, beneden zijn de vitrages dicht. Aan de achterkant is de tuin van de woning omgeven met zwart plastic. Het dak van een party-tent steekt er boven uit, maar er valt weinig te feesten sinds een 37-jarige man en zijn 31-jarige echtgenote afgelopen vrijdag werden opgepakt. Het is een wijk in het Gelderse Maurik die stamt uit de jaren zestig. “Ze hadden altijd alles potdicht, zaten veel binnen”, zeggen buurtbewoners. Keken ze voorheen wellicht bevreemd naar het huis en zijn bewoners, sinds afgelopen vrijdag is het met grote afschuw. De echtelieden werden opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van een veertienjarig doof weesmeisje uit Hongarije, dat bij hen op vakantie was. De man heeft inmiddels bekend.

Bij huiszoeking werden duizenden foto's en honderden videobanden aangetroffen. Op de foto's zijn in ieder geval “schaars geklede kinderen” aangetroffen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het om kinderporno gaat. Zeker is dat er meer slachtoffers zijn.

De buurt reageert zeer boos. “Iemand die zich aan kinderen vergrijpt, verdient het niet te leven. Van kinderen moet je afblijven”, zegt een man. “Ze hoeven hier echt niet terug te komen”, zegt een vrouw. Het echtpaar woont een jaar of acht in de straat. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Hilversum, zij is een Maurikse.

Vanaf het begin van hun trouwen was het echtpaar tijdens de zomervakanties gastgezin voor weeskinderen uit Oost-Europa. Al vrij snel ging het mis: zowel in 1992 als in 1995 zijn er kinderen weggehaald. “We hebben toen ook een signaal afgegeven aan de Vereniging Gastgezinnen Hongarije, dat de uitwisseling organiseert. Daar is kennelijk niets mee gedaan”, zegt directeur P. de Graaf van de stichting Europa Kinderhulp. De Graaf weet niet waarom de betrokken vereniging toch weer met hen in zee is gegaan. Secretaris Medendorp van de Vereniging liet gisteren weten dat de antecedenten van het gezin niet zijn onderzocht, omdat het al eerder als gastgezin had gediend. “Ze stonden bij ons goed bekend”, zei Medendorp in een uitzending van TV Gelderland. Dat Gastgezinnen Hongarije niet wist dat er eerder kinderen zijn weggehaald, heeft mogelijk te maken met een volledige bestuurswisseling afgelopen jaar. De Graaf wil nu met Pax Christi Kinderhulp (beide organisaties halen per jaar ongeveer 3.000 kinderen naar Nederland) een keurmerk in het leven roepen voor instellingen die soortgelijke activiteiten willen organiseren. “Dan kun je goede selectiecriteria opstellen waaraan iedereen moet voldoen.”

De buurt maakt zich er ook zorgen over dat de man conciërge is geweest op de beide basisscholen van het dorp. De directeur van de openbare basisschool De Boogerd wil niet reageren uit privacy-overwegingen. De drie kinderen van het echtpaar zitten hier op school, zegt hij.

Een van de buurtbewoners herinnert aan een eerdere zedenzaak in Maurik, zo'n twaalf jaar geleden, waarbij twee zusjes jarenlang door vader, oom en broers werden misbruikt. De man heeft niets met deze Maurikse incestzaak te maken, maar toch begint iedereen in Maurik over beide zaken. “Maurik staat nu goed op de Nederlandse kaart”, zegt een man cynisch. “Iedereen weet wat ze in Maurik met kinderen doen.”

    • André Ritsema