Winstgroei KPN valt analisten tegen

ROTTERDAM, 2 SEPT. KPN heeft de winst over de eerste zes maanden van dit jaar met 3,5 procent zien stijgen tot 1,01 miljard gulden. Met deze geringe winststijging blijft het telecommunicatiebedrijf iets achter bij de verwachtingen van analisten.

Door toegenomen vraag naar telecommunicatiediensten (Internet, mobiele telefonie en dataverkeer) en het gunstige economische klimaat groeide de afzet van telefoonverkeer met 20 procent als nooit tevoren. De enorme volumegroei werd deels gecompenseerd door prijsdalingen van 11 procent. De omzet groeide per saldo over de eerste helft van 1998 met 9,3 procent tot 8,3 miljard.

De operationele marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) van KPN nam over de eerste helft van dit jaar af van 23 naar 22 procent. KPN kampt met prijsdalingen op de markt voor internationale telefonie en stijgende kosten voor nieuwe ISDN-aansluitingen (met name voor Internet-gebruik) en verkoopactiviteiten. De winst per aandeel is over de eerste zes maanden van dit jaar toegenomen met 2,4 procent naar 2,14 gulden. Op de Amsterdamse beurs opende het aandeel KPN vanmorgen op 88,40, na een slot gisteren op 87 gulden.

De omzetgroei van KPN werd vooral gerealiseerd in mobiele telefonie, waar de omzet met 34,7 procent toenam tot 1,5 miljard gulden. De omzetgroei was volgens financieel directeur H. van den Bosch het saldo van een prijsdruk van omstreeks 30 procent en een groei van het volume met 65 procent. KPN had eind juni 1,656 miljoen mobiele abonnees, van wie 274.000 mensen gebruik maakten van een vooruitbetaalde telefoonkaart. KPN verwacht dat tegen het einde van dit jaar 20 procent van de Nederlanders voorzien zal zijn van een zaktelefoon. De omzet in het nationale telefoonverkeer groeide met 5,6 procent tot 3,6 miljard gulden. Tegenover deze ontwikkeling stond een omzetverlies van 19,3 procent (naar 878 miljoen gulden) in internationaal telefoonverkeer.

KPN verwacht dat de omzet ook in het tweede halfjaar zal blijven groeien. Toename van telefoonverkeer over vaste lijnen en van mobiele telefonie moet de prijsdalingen en het verlies van marktaandeel als gevolg van de toenemende concurrentie compenseren.

KPN zal een eerder aangekondigde reorganisatievoorziening van tussen 500 en 800 miljoen gulden dit najaar ten laste brengen van het resultaat. Als gevolg hiervan zal de nettowinst van KPN dit jaar waarschijnlijk lager uitkomen dan in 1997. Volgen het telecomconcern is deze voorziening nodig om het rendement op de thuismarkt op peil te kunnen houden.