Wanprestatie levert tennisster Oremans toch 12.000 dollar op

NEW YORK, 2 SEPT. De tennisvrouwen vieren op de US Open 25 jaar emancipatie. Al sinds 1973 krijgen ze in New York hetzelfde prijzengeld als de mannen, die daarvoor per partij maximaal twee sets meer moeten spelen. De Française Mary Pierce hield gisteren een vurig pleidooi voor dezelfde regeling op de andere drie grandslam-toernooien. “Omdat al die jonge meiden wellicht meer entertainment bieden dan hun mannelijke collega's.” Dat geldt echter niet voor Miriam Oremans, Kristie Boogert en al die andere speelsters, die zich in de grijze massa van het vrouwencircuit ophouden.

In het spoor van Boogert leverde Oremans gisteren een groteske voorstelling af tegen Conchita Martinez, die partijen tegen de 26-jarige Berlicumse traditioneel als openbare trainingen opvat. In een uur tijd sprokkelde Oremans in twee sets welgeteld drie games (6-1 en 6-2) bij elkaar. Die wanprestatie tegen de zuinig spelende Martinez werd in New York gehonoreerd met een cheque van 12.000 dollar, de verliezerspremie in de eerste ronde. Oremans heeft dit seizoen nagenoeg niets gepresteerd en verblijft desondanks in de buurt van top-50. Boogert bereikte welgeteld twee keer een kwartfinale op een zwak bezet toernooi en bivakkeert rond de 70ste plaats.

De Women's Tennis Association zou zich dus moeten beraden op zowel het systeem voor het bepalen van de wereldranglijst als haar claim op gelijke rechten in het circuit. Het publiek genoot gisteren wederom van de vaandeldragers van de Girl Power, Venus Williams en Anna Kournikova. In hun spoor gaven ook de oude vedetten Jana Novotna en Steffi Graf hun visitekaartje af. In schril contrast staken daarbij de povere verrichtingen van de Nederlandse vrouwen af. Nog zorgwekkender is de wetenschap dat niemand klaar staat om de - wellicht chronisch - geblesseerde Brenda Schultz en haar teamgenoten in de Fed Cup op te volgen.