Verzet tegen Pakistaanse premier groeit

NEW DELHI, 2 SEPT. De Pakistaanse premier Sharif komt steeds verder in een politiek isolement. Doordat de laatste dagen vier regionale partijen uit zijn coalitie zijn gestapt, lijkt het uitgesloten dat Sharifs plan tot invoering van de sharia, de islamitische wet, voldoende steun krijgt in de senaat. In Islamabad is inmiddels een politiek blok gevormd tegen het voorstel van Sharif, onder leiding van oud-premier Benazir Bhutto, nu de leider van de oppositie en de grootste rivaal van Sharif.

Hoewel Sharifs Pakistaanse Moslim Liga (PML) over een grote meerderheid beschikt in het lagerhuis, lopen zijn plannen vermoedelijk stuk in de senaat waarin de PML geen tweederde meerderheid heeft. Sharifs weggelopen coalitiegenoten, vooral partijen uit de zuidelijke provincies Sindh en Baluchistan, hebben zich voor de gelegenheid aangesloten bij het blok van Bhutto's Volkspartij (PPP).

Premier Sharif kondigde zijn voorstel eind vorige week aan in een kennelijke poging in te spelen op de anti-Amerikaanse gevoelens die zijn opgeleefd onder fundamentalistische moslims sinds de recente raketaanvallen op het buurland Afghanistan. Maar ook de streng-religieuze partijen verzetten zich tegen de invoering van de sharia. Zij vinden dat Sharif de islam misbruikt voor zijn eigen politieke agenda.