'Vertrek Peter Blangé was onvermijdelijk'

Vorig week kwamen de volleyballers met twee EK-nederlagen terug uit Oost-Europa. Dat gebeurde zonder spelverdeler Peter Blangé, die onlangs uit de selectie werd gezet. De 'nieuwe' ploeg zal de komende drie thuiswedstrijden moeten winnen om niet in de problemen te komen.

AMSTERDAM, 2 SEPT. Volleybal-bondscoach Toon Gerbrands weet dat veel mensen niet begrijpen waarom hij Peter Blangé uit de selectie heeft gezet. De lange Fries wil uit respect voor de speler toch niet uitweiden over de kwestie, maar hij bezweert dat zijn beslissing “onvermijdelijk” was. “Ik ben zorgvuldig geweest”, stelt Gerbrands. “Denk je niet dat, als ik hem om het eerste de beste probleem zou hebben weggestuurd, ik door een hele hoop mensen in het volleybal op het matje was geroepen?”

Ook Gerbrands vindt het vertrek van de zeer ervaren Blangé een aderlating. “Peter is een fantastische spelverdeler en een echte winnaar. Zonder hem lever je wat in, natuurlijk”, aldus de coach. Maar het kon dus blijkbaar niet anders. Volgens Gerbrands had het ook niets opgelost als hij Blangé alsnog de door hem zo gewilde aanvoerdersband had teruggegeven. “Nee, dat was slechts een van de problemen.”

Er zullen nu in het 'post-Blangéaanse' tijdperk nieuwe leiders moeten opstaan binnen het team. Dat bleek het grote probleem tijdens de verloren duels in de EK-kwalificatie en tegen Bulgarije en Tsjechië. Gerbrands constateerde dat zijn spelers te weinig “met elkaar hadden afgerekend”. “Als spelers buiten het veld aardig voor elkaar zijn, bestaat het gevaar dat dat ook binnen het veld gebeurt op de momenten dat er oorlog wordt gevraagd.”

Gerbrands weet dat er binnen zijn huidige selectie geen spelers zitten die het van huis uit in zich hebben om een ploeg op sleeptouw te nemen, desnoods met harde middelen. “Blangé was daar een super-voorbeeld van”, weet de coach. Nu hij ontbreekt, moet het vooral komen van aanvoerder Bas van de Goor, Guido Görtzen en Richard Schuil. De afgelopen vier trainingen in Amsterdam waren afgestemd op het kweken van wat onderlinge felheid en irritatie. Gerbrands hoorde tot zijn genoegen Van de Goor al een paar keer flink vloeken. “Het proces is in gang gezet.”

Veel tijd was er niet, want in de komende zes dagen staan er drie Europese thuiswedstrijden op het programma. Eén nederlaag brengt Nederland al in een netlige positie wat betreft plaatsing voor de EK-eindronde van '99. Een vroegtijdige uitschakeling van de titelhouder zou een levensgrote verrassing betekenen. Bovendien wordt voor Oranje dan de weg naar olympische kwalificatie flink bemoeilijkt. Maar zo ver is het nog lang niet, omdat de 'nieuwe' ploeg van Gerbrands toch in staat moet worden geacht Finland (morgen in Sneek), Tsjechië (zondag, Haarlem) en Bulgarije (woensdag, Maastricht) te verslaan.

Later in het jaar staat Nederland het grotere werk te wachten, het WK in Japan. Gerbrands denkt ook zonder de ervaren Blangé in de gelederen wereldkampioen te kunnen worden. “Met het geraamte dat er nu staat, hebben we tegen alle ploegen in de wereld een kans. Niet één land is onverslaanbaar voor ons”, aldus de bondscoach. Hij verwacht in november een open strijd om de wereldtitel. Er zijn volgens Gerbrands zes serieuze kanshebbers, onder wie Nederland. “We hebben nog steeds fantastische volleyballers. Iedereen zal graag spelers als Bas van de Goor, Schuil en Görtzen aan zijn kant van het net hebben willen staan.”

Gerbrands heeft ook veel vertrouwen in de opvolger van Blangé, Misha Latuhihin. “Hij heeft een geweldige staat van dienst als tweede man”, zegt de coach over de spelverdeler van het Belgische Zonhoven, die al ruim vijf jaar bij de Nederlandse selectie zit. Latuhihin stond bij afwezigheid van Blangé al regelmatig in de basisploeg. “In de anderhalf jaar dat ik bondscoach ben, heeft Misha meer gespeeld dan Peter”, aldus Gerbrands. Hij had meteen na de verwijdering van Blangé uit de selectie een gesprek met Latuhihin. “Ik heb hem gezegd dat de keien niet alleen in zijn rugzak zullen zitten. Misha is een onderdeel van het team. Hij moet niets overhaasten en rustig zijn wedstrijden spelen.”

Het zal de spelverdeler desondanks niet meevallen zijn voorganger te doen vergeten. “Er komt een moment dat ik niet meer zal reageren op vragen over Peter Blangé”, kondigt Gerbrands aan. “Dat hoofdstuk moeten we een keer sluiten. Want we moeten vooruitkijken. Ik wil straks ook alleen worden afgerekend op de prestaties van deze ploeg. Je zal mij er ook niet op betrappen dat ik mijn gelijk zal halen als we straks wereldkampioen worden. Zo zie ik het helemaal niet.”

    • Hans Klippus