Uitlevering gaat niet door; Spaanse rechter laat verdachte Delta-zaak vrij

ROTTERDAM, 2 SEPT. Walter D., de vermeende rechterhand van drugsbaron Etienne U. die in het Spaanse Marbella in hechtenis zat in afwachting van uitlevering aan Nederland, is maandagnacht zonder medeweten van de Nederlandse justitie vrijgelaten.

Aanleiding tot de vrijlating was een verweer van D.'s raadsman A. Moszkowicz. De Spaanse rechtbank accepteerde diens argument dat Walter D. in Nederland geen eerlijk proces te wachten zou staan.

Moszkowicz baseert dit onder meer op het vonnis dat de Amsterdamse rechter Van Os-Lang in januari van dit jaar uitsprak tegen Etienne U. en zes medeverdachten. Etienne U. werd toen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, onder meer wegens het leiding geven aan een internationaal opererende drugsorganisatie. In het betreffende vonnis werd de toen nog voortvluchtige Walter D. door rechter Van Os-Lang lid van deze organisatie genoemd, wat volgens Moszkowicz vooringenomenheid bewijst.

Ondanks zijn afwezigheid speelde Walter D. een opvallende rol tijdens het proces tegen Etienne U.. Getuigen noemden D. toen de tweede, soms zeer gewelddadige leider in de top van Etienne U.'s zogenoemde Delta-organisatie.

In maart van dit jaar kon Walter D. in Spanje worden aangehouden. Omdat hij binnenkort wegens dit vermeende lidmaatschap van een criminele organisatie zou moeten voorkomen voor dezelfde Amsterdamse meervoudige strafkamer onder voorzitterschap van Van Os-Lang, probeerde Moszkowicz deze rechtbank drie maanden geleden tijdens een pro forma-zitting te wraken. Dit betekent dat andere rechters moeten beoordelen of de zittende rechters in een zaak obejctief genoeg zijn. Zo niet, dan moeten zij worden vervangen. Het wrakingsverzoek van Moszkowicz werd afgewezen. Opvallend was evenwel dat het Haarlems openbaar ministerie zijn verzoek tot wraking had gesteund. Volgens Moskowicz heeft de Spaanse rechtbank dit zwaar meegewogen in het besluit Walter D. vrij te laten.

Volgens een woordvoerster van het OM in Haarlem was zaaksofficier F. van Straelen gisteren “ontzettend onaangenaam verrast” toen hij van een journalist van De Telegraaf moest vernemen dat Walter D. is vrijgelaten. Hij heeft inmiddels contact opgenomen met justitie in Spanje. Volgens het OM had de Spaanse rechtbank de Nederlandse justitie op de hoogte moeten stellen. Vanmiddag zou het OM in Haarlem bespreken of het mogelijk is nog verdere stappen te ondernemen.

Het is de tweede keer dat uitlevering in de Delta-zaak moeilijkheden oplevert. Toen Etienne U. door Frankrijk moest worden uitgeleverd, had het Haarlems OM verzuimd in het uitleveringsverzoek te vermelden dat hij ook van buitenlandse drugshandel werd verdacht. Daarom moest dit als afzonderlijk punt uit de tenlastelegging worden geschrapt.