TV ZENDERS WERELDOMROEP

De wonderlijkste zendinstallatie van Nederland staat in Flevopark. Voor uitzending van de programma's van de Wereldomroep schiet één enkele mast tekort. Hier is een waar zenderpark voor nodig. Maar liefst vijftien hectare beslaat de korte-golfzendinstallatie waarmee de Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij (Nozema) de programma's van de wereldomroep tot in alle hoeken van de hele wereld uitzendt.

De bouw van dit zenderpark nam jaren in beslag. In de begintijd van televisie en radio vonden gemeenten het een eer als ze werden uitverkoren als standplaats voor een zendinstallatie. Maar tegenwoordig is het eerder omgekeerd: gemeenten vrezen horizonvervuiling en mogelijke storingen van elektrische apparaten als faxen en computers als gevolg van de straling. Zo werd de definitieve hinderwetvergunning voor het zenderpark in Flevoland pas in 1994 verleend, zeven jaar nadat prins Claus de zender in werking had gesteld.

Vanaf de grond gezien heeft het zenderpark voor de wereldomroep in de IJsselmeerpolder geen duidelijke vorm. Het meest lijkt de zendinstallatie nog op een metalen bos. Vijftien masten staan er om een gebouwtje waar de eigenlijke zenders zich bevinden. Vanuit dit hart van het zenderpark lopen kabels naar de zeventien gordijnantennes die tussen de masten zijn gehangen en allemaal op een ander deel van de wereld zijn gericht.