Speciale leraren werken als invaller op basisscholen

ROTTERDAM, 2 SEPT. Leraren die zijn aangesteld om kinderen met een leerachterstand extra les te geven, worden geregeld ingezet als invaller. Probleemkinderen worden zo de dupe van het tekort aan invallers op basisscholen.

Dit blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport 'Vissen in een lege vijver', dat het onderzoeksbureau Regioplan maakte in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

Basisscholen in de Randstad kunnen voor zieke leerkrachten in de helft van de gevallen geen invaller vinden. In het speciaal onderwijs zijn voor tweederde van de zieke leerkrachten geen vervangers voorhanden. In heel Nederland wordt op basisscholen in eenderde van de gevallen geen vervanger gevonden.

Schoolleiders schakelen als noodoplossing vaak leraren in die zijn aangesteld om probleemkinderen te helpen (remedial teachers) of andere leerkrachten met speciale taken. Vooral op zogenoemde 'zwarte' scholen, waar het vervangingsprobleem het grootst is, gebeurt dat nogal eens. “Het is inderdaad een heel verleidelijke oplossing”, zegt Ineke van Sijl, directeur van de 'zwarte' basisschool 't Kruispunt in Amsterdam Zuidoost. Van Sijl heeft op haar school met 360 leerlingen drieënhalve volledige arbeidsplaats voor extra leerkrachten. “We moeten ze wel eens inzetten als invaller. Maar we zoeken zoveel mogelijk naar alternatieven, zoals de kinderen verdelen over andere klassen. De remedial teachers hebben belangrijke taken, zoals het wegwerken van een taalachterstand bij kinderen. Daar kun je eigenlijk niet op beknibbelen.”

Het ministerie van Onderwijs is zich bewust van het probleem. “We zijn hard bezig het tekort aan leraren aan te pakken”, aldus een woordvoerder. “Het is een belangrijk item voor het nieuwe kabinet.”

Liesbeth Clavaux van de Algemene Onderwijsbond (AOb) wijst erop dat het tekort aan invallers op basisscholen een probleem apart is. “Het gaat niet om mensen die een vaste baan als leraar ambiëren, maar om tijdelijk werk.”

De AOb pleit voor een verruiming van de kinderopvang voor leraren. Clavaux: “Invalwerk is vaak interessant voor mensen met een lesbevoegdheid die met kleine kinderen thuis zitten. Die willen best af en toe voor de klas staan. Maar dan moeten ze wel de mogelijkheid hebben hun eigen kinderen onder te brengen.”