Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Verslag van de eerste procesdag in de smeergeldaffaire van de vliegtuig- en helikopterfabrikanten Agusta en Dassault voor het Belgische Hof van Cassatie waarin 12 mensen terecht staan. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het blauwe licht. Anil Ramdas en Stephan Sanders praten in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen met de columniste Emma Brunt en de filosoof Pieter Pekelharing over soaps en andere familiedrama's. Ned.3, 19.57-20.35u.

Netwerk. Reportage over de in de jaren zestig en zeventig omstreden elektroshockbehandeling die tegenwoordig steeds meer wordt toegepast bij ernstig depressieve patiënten. Ook een gesprek met een patiënt voor en na de behandeling. Ned.1, 20.30-21.06u.

Hardtalk. Gesprek met de Sovjet-dissident Natan Sjaranski over zijn arrestatie destijds en martelingen van de KGB in de jaren tachtig. Hij woont nu het 'paradijselijke' Israel. BBC World, 20.30-21.00u.

Nova. O.a. een reportage over de veiligheid van de voetbalstadions in België tijdens de Europese Kampioenschappen in 2000 waar de UEFA bedenkingen over heeft. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Yoy. Portret van de zich kwetsbaar opstellende 18-jarige stand-up comedian Jan Jaap die met zijn hazenlip zijn publiek met grappen en meningen tracht te vermaken. Ned.1, 18.34-19.02u.

The X-creatures. Dr. Clyde Cooper van het Smithsonian Institute vertelt over de legendarische kraken (een monster uit zeemansverhalen), een inktvis die meer dan twintig meter lang kan worden maar die zelden wordt waargenomen. Zullen wetenschappers ooit oog in oog komen te staan met het grootste paar ogen uit het dierenrijk? Afl.: Alien in the abyss. BBC1, 20.00-20.30u.

TW time machine. Slot van een serie populair-wetenschappelijke uitzendingen waarin James Dyson vertelt over zijn krachtige stofzuiger en het apparaat dat Chris Channon hielp zijn journalistieke ambities te verwezenlijken. BBC1, 20.30-21.00u.

Uitgestapt. Eerste aflevering van een reeks documentaires over mensen die er bewust voor hebben gekozen niet mee te doen aan de race om geld en aanzien. We zien o.a. een oud-radio-medewerker en een dierenarts die zijn praktijk opdoekte en naar Wales vertrok. Ned.3, 21.00-21.54u.

Great escapes. Op 2 juli 1987 gingen miljonair Richard Branson en co-piloot Per Lindstrand net een hete-luchtballon de Atlantische Oceaan over. De reis eindigde bijna in een tragedie. Gesprekken met de ballonvaarders en hun redders. Discovery, 22.00-22.30u.

Cameramen who dared. Over cameramensen die natuurfilms maken en wier werk tijdens de opnames veelal avontuurlijker en amusanter is dan de films die uiteindelijk gemaakt worden. NGC, 22.30-23.00u.

Wonders of weather: Lightning. Verhalen van mensen die zelf een blikseminslag hebben meegemaakt. Discovery, 23.30-24.00u.

AMUSEMENT

TeeVee studio. Kunstenares Gerti Bierenbroodspot bekijkt televisie-fragmenten uit de afgelopen week. Ned.1, 23.50-0.25u.

Abenteuer Forschung. Vanavond over de achtergronden van flirten, overspel en jaloezie. Duitsl.2, 21.00-21.45u.

MUZIEK

Kondrashin. Verslag over de finale van het vierde Kondrashin Concours voor jonge dirigenten dat van 17 tot en met 28 augustus in Amsterdam werd gehouden. Ned.3, 20.35-21.00u.

Het derde oog. Engels portret van de in mei van dit jaar overleden 'crooner' Frank Sinatra. Met filmfragmenten en gesprekken met mensen die hem goed hebben gekend onder wie Sammy Davis jr., Dean Martin, Jane Russell en Gena Rowlands. Belg.2, 22.55-0.15u.

Loladamusica op lowlands. Uitgebreide reportage over het Lowlands-festival dat afgelopen weekeinde plaatsvond en waar ruim 70 nationale en internationale popgroepen optraden. Concertbeelden worden afgewisseld met interviews en impressies. Ned.3, 23.22-0.14u.

FILM

Youngblood (Peter Markle, 1986, VS). Mechanisch melodrama in ijshockeykringen. Profspeler Rob Lowe is zachtaardiger dan zijn collega's en wordt bovendien verliefd op dochter van coach. Gracieuze sportbeelden. Ook met Cynthia Gibb, Patrick Swayze. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

. The Crying Game (Neil Jordan, 1992, Engeland). Zie Film-vooraf. Belg.2, 20.30-22.20u.

K2 (Franc Roddam, 1991, Engeland). Geöliede bergbeklimmersfilm vindt actie belangrijker dan psychologie. Twee vrienden - yuppie-advocaat Michael Biehn en bedaarde professor Matt Craven - voegen zich bij groep die de op een na hoogste berg ter wereld wil bedwingen. BBC1, 23.00-0.45u.

That's Carry on (Gerald Thomas, 1977, Engeland). Compilatie van fragmenten uit de vele, belegen Carry On-kluchten die regisseur Thomas vanaf 1958 vervaardigde met een handvol vaste acteurs. BBC1, 0.45-2.20u.

Esther and the King / Ester e il re (Raoul Walsh, 1960, VS/Italië). Bijbels kostuumdrama waarin Perzische koning Richard Egan de plaats van zijn vermoorde vrouw laat innemen door Joan Collins. Duitsl.1, 1.05-2.45u., nagesynchroniseerd.

Et la lumière fut (Otar Iosseliani, 1990, Frankrijk/West-Duitsland/Italië). Van geboorte Georgische Iosseliani, een tedere sater, kreeg in Venetië de speciale juryprijs voor deze als komedie vermomde tragedie, opgenomen in Senegal: de 'primitieve' maar spirituele cultuur van Afrikaanse dorpsbewoners wordt vernietigd door de agressieve opmars van de Eerste en Tweede Wereld, vertegenwoordigd door bulldozers en een koddige dictatuur. Duitsl.2, 1.35-3.15u., nagesynchroniseerd.