Rome geeft eurotax terug

ROME, 2 SEPT. Het Italiaanse kabinet wil op korte termijn zijn belofte gestand doen om de eenmalige eurobelasting gedeeltelijk terug te betalen.

Deze belasting was nodig om toetreding van Italië tot de Economische en Monetaire Unie mogelijk te maken. Minister van Financiën Vincenzo Visco zei gisteren dat zestig procent wordt terugbetaald, ofwel drie biljoen lire (3,5 miljard gulden).

Hij zei dat daling van de belastingdruk mogelijk is wegens de gunstige ontwikkeling van het tekort. Ook het extra geld dat binnenkomt door scherpere controle op belastingontduiking, zal worden gebruikt voor belastingverlaging, beloofde Visco.

Het eerste half jaar is het begrotingstekort sterker gestegen dan vorig jaar. Minister van Schatkist Ciampi zei steeds zich geen zorgen te maken, omdat de hoofdoorzaak de verschuiving van betalingstermijnen was. De cijfers over augustus laten volgens hem zien “dat onze hervormingen structureel zijn”. Het tekort blijft dit jaar met 2,6 procent onder de Maastricht-norm van 3 procent.