Robeco staakt Maleisië-fonds

ROTTERDAM, 2 SEPT. Vermogensbeheerder Robeco heeft de in- en verkoop van aandelen in het landenfonds RG Zelfselect Maleisië opgeschort. De aanleiding tot deze maatregel zijn de beperkingen van omwisselbaarheid van de Maleisische ringgit. De overheid wil daarmee voorkomen dat de munt nog verder afglijdt.

Door dit overheidsbeleid is het omrekenen van de waarde van de Maleisische aandelen bijna onmogelijk geworden. Transacties via de Amsterdamse beurs zijn nog wel mogelijk, maar de waarde van de aandelen wordt niet meer gebaseerd op de intrinsieke waarde van de Maleisische aandelen, maar op de aanwezige vraag en aanbod op de beurs. Daardoor zijn er volgens de Rabobank-dochter grote fluctuaties in de koers te verwachten.

De vermogensbeheerder zegt op deze manier te willen voorkomen dat het fonds handelt in aandelen waarvan de koersen achteraf onjuist blijken. Een zegsman van Robeco zegt dat er momenteel wordt bekeken op welke wijze de opschorting ongedaan kan worden gemaakt.

Het landenfonds Maleisië van Robeco was de laatste tijd zeer populair geworden onder speculatief ingestelde beleggers. Tegen een introductiekoers van 100 gulden noteert het landenfonds Maleisië nu circa 15 gulden.

Ondanks deze koers werden in het Maleisië-fonds, ten opzichte van de andere landenfondsen van Robeco, veruit de meeste transacties gedaan. Vorige week werd nog eens duidelijk dat Maleisië in een diepe crisis verkeert. In het tweede kwartaal is het binnenlands product gekrompen met 7 procent.