Proces tegen 138 'helpers GIA'

PARIJS, 2 SEPT. “Wat is dit? Een stadion? Een gevangenis?”. De oudste advocaat maakte zich tot woordvoerder van de meeste der 128 die betrokken zijn bij de verdediging van 138 Fransen en Noordafrikanen die ervan verdacht worden de Algerijnse fundamentalistische terreurbeweging GIA te hebben geholpen. Het gaat niet om de bommencampagne die Parijs heeft getroffen in '96.

Voor de gelegenheid is eind vorig jaar de Franse wet veranderd. De rechtbank van Parijs kan nu in bijzondere gevallen zitting houden buiten het gerechtsgebouw op het Ile de la Cité. Om de vermeende leden van het Chalabi-netwerk in één keer te kunnen berechten is nu de sportzaal van de bewakers van de grote gevangenis Fleury-Mérogis (net ten zuiden van Parijs) verbouwd tot rechtszaal. Kosten: meer dan drie miljoen gulden.

Vierhonderd gendarmes bewaken de justitiële gymzaal, de veiligheidscontroles zijn dominant. De beruchte massagevangenis werpt zijn schaduw op het proces. Ook daartegen maken de advocaten bezwaar. Hoewel de Franse wet deze verplaatsing van het proces mogelijk maakt, liepen zij gisteren demonstratief weg, nadat zij hun gal hadden gespuwd over dit “intimiderende monsterproces”, “een totalitair regime waardig”.

De advocaten beroepen zich op de Europese Conventie voor de rechten van de mens, die burgers recht geeft op een eerlijk proces. Daar kan hier in deze groepsbehandeling geen sprake van zijn, stellen zij. Zij vragen om berechting in groepen van vijf of hoogstens tien verdachten. De rechtbank heeft dat verzoek voorlopig verworpen.

De verdachten zijn tussen '94 en '96 opgepakt door of op last van de antiterrorismebrigade van de Franse justitie. Oorspronkelijk werden 200 arrestaties verricht, waarvan 176 uitliepen op een aanklacht. 33 hebben ontslag van rechtsvervolging gekregen, soms na maanden gevangen te hebben gezeten. Van de 143 daadwerkelijk vervolgden heeft een zich tijdens de voorlopige hechtenis het leven benomen, vier zijn op de vlucht geslagen. 27 van de huidige gedaagden zitten gevangen, de anderen moesten zich vanmiddag weer uit vrije wil bij de juridische sportzaal melden.