Personeel van Kodak zet staking voort

SOESTDUINEN, 2 SEPT. De werknemers van het met sluiting bedreigde Kodak/Polychroom in Soestduinen zetten vandaag hun staking voort. Als de directie voor volgende week dinsdag niet heeft gereageerd op hun eis voor een beter sociaal plan zal opnieuw een staking van twee dagen worden uitgeroepen.

De actie van de 200 werknemers begon gistermorgen nadat een ultimatum van de vakbonden van FNV en CNV was verstreken. In de loop van de dag werd bekend dat Kodak/Polychroom wel de avond tevoren had gereageerd op het ultimatum, maar dat de fax was verstuurd naar districtskantoren van de bonden die op dat moment waren gesloten. Vanmorgen beslisten de stakers dat de directie van Kodak eerst zal moeten aangeven tot welke concessies zij bereid is alvorens opnieuw onderhandeld kan worden. De bonden eisen dat de werknemers kunnen kiezen tussen een schadeloosstelling of bemiddeling naar ander werk aangevuld met een schadevergoeding. Voorts moet er een VUT-regeling komen voor medewerkers van 55 jaar en ouder. De schadeloosstelling zou op het niveau moeten liggen wat in Nederland gebruikelijk is. Dat betekent voor oudere werknemers 50 maanden salaris, terwijl Kodak acht maanden biedt. In de fax stelde de directie van Kodak/Polychroom dat zij van haar kant concessies had gedaan en dat dat nu ook verwacht wordt van de bonden. Kodak wil de fabriek voor fotografische materialen in Soestduinen dit jaar sluiten en de productie overhevelen naar de eigen fabrieken.