Opnieuw protest tegen stuk van Fassbinder

BERLIJN, 2 SEPT. Voorzitter Ignatz Bubis van de raad van Duitse joden is nog steeds tegen de opvoering van het “antisemitische” stuk Het vuil, de stad en de dood van de in 1982 overleden Rainer Werner Fassbinder. In het dagblad Tagesspiegel van dinsdag noemt hij Fassbinder een “fascistoïde links figuur”.

Het Maxim Gorki Theater in Berlijn maakte vorige week bekend dat het van plan is het stuk op te voeren. Met andere leden van de Joodse Gemeente verhinderde Bubis in 1985 de première in zijn woonplaats Frankfurt am Main door het toneel te bezetten. Volgens velen stond Bubis zelf, een gewezen handelaar in onroerend goed, model voor de hoofdpersoon, een op geld beluste joodse aannemer en makelaar.

Ook in Nederland leidde de voorgenomen opvoering tot fel verzet van joodse zijde. In 1987 hielden demonstranten de opvoering in Rotterdam tegen, ook door het toneel te bezetten.Bubis (71) is sinds 1992 voorzitter van de centrale raad van Duitse joden. Hij is verder actief voor de liberale partij FDP in Frankfurt. (ANP)