Onzekerheid blijft groot; Wall Street trekt beurzen weer omhoog

NEW YORK/ROTTERDAM, 2 SEPT.Door het herstel op Wall Street zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs in Amsterdam vanochtend met ongeveer 3 procent gestegen. Ook de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs openden vanochtend meer dan 2 procent hoger.

De toonaangevende AEX-index van de Amsterdamse beurs steeg vanochtend binnen een half uur met ruim dertig punten tot boven de 1.100 punten. Daarna bleef de index rond dat niveau hangen. In Londen, de belangrijkste Europese effectenbeurs, schoot de FTSE-index met ruim 100 punten, ofwel 2,1 procent, omhoog. In Frankfurt steeg de DAX-index in het begin van de handel met ongeveer 2,5 procent. In Parijs bedroeg de winst 2,3 procent.

In New York herstelde de Dow-Jonesindex zich gisteren van de scherpe koersval (512 punten of 6,4 procent) van een dag eerder. De Dow-Jonesindex steeg met 288 punten (3,8 procent) tot 7.827.

Ook in het Verre Oosten hebben de effectenbeurzen positief gereageerd op het herstel van de Amerikaanse beurs. De Nikkei-index van de beurs in Tokio, die gisteren als een van weinige beurzen hoger was gesloten, boekte vanochtend opnieuw een kleine winst. Ook in Taiwan, Australië, HongKong en Maleisië sloten de beursindices hoger dan een dag eerder.

Het blijft onduidelijk of op Wall Street het dieptepunt van de koersfluctuaties achter de rug is. Veel analisten in de Verenigde Staten waarschuwden gisteren voor een zogeheten bear trap. Volgens dat begrip stijgen de koersen om daarna onmiddellijk nog dieper te dalen.

Het koersverloop op Wall Street was gisteren grillig. Beleggers toonden zich onzeker. De indices stegen, daalden vervolgens en begonnen pas later op de dag aan een klim die tot de enorme koerswinst leidde. Ondanks het herstel van gisteren staat de Dow-Jonesindex nog steeds 81 punten onder de slotkoers van eind 1997 en ook nog altijd 1.500 punten (meer dan 16 procent) onder het record van juli.

Ook de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq veerde weer omhoog met een puntenwinst van 76 (of 5,1 procent). Zowel de New York Stock Exchange als de Nasdaq verhandelden meer dan 1,2 miljard aandelen, een record. Bijna alle belangrijke fondsen die maandag stevig hadden verloren, boekten gisteren weer winst. Dat gold voor grote bedrijven als IBM en General Electric in New York, maar ook voor Nasdaq-fondsen als Microsoft, Dell en Cisco.

De aandelenanalisten van de grote effectenfirma's waren verdeeld over de vooruitzichten op de korte termijn. Merrill Lynch raadde zijn klanten aan in obligaties te gaan en waarschuwde voor aandelen. Prudential adviseert om aandelen te verkopen als de koers hoog lijkt. De meest verstokte bull op Wall Street, Abby Joseph Cohen van Goldman Sachs, heeft binnen haar beleggingsportefeuille de nadruk op aandelen verhoogd, van 69 naar 72 procent. Zij zag de daling als een ideale gelegenheid om tegen lage koersen te kopen.

Volgens John Williams van Banker's Trust zijn de koersdalingen van de afgelopen maand een waarschuwing. “De Amerikaanse economie moet gas terugnemen”, aldus Williams. “Dat gebeurt nu omdat elders landen in moeilijkheden zijn. Was dat niet zo, dan was de rente zeker verhoogd.” De correctie op de financiële markten herstelt volgens Williams een 'natuurlijk' evenwicht.