Ontslag voor 139 mensen; Schelde AKF moet dicht na verlies order

ROTTERDAM, 2 SEPT. Door het wegvallen van een order van chemiefabriek Arco is het doek gevallen voor apparatenfabriek Schelde AKF, onderdeel van de Koninklijke Schelde Groep. Voor 139 werknemers is ontslag aangevraagd.

De Schelde verwacht dat voor ongeveer de helft van deze werknemers binnen de groep ander werk zal kunnen worden gevonden. Het bestuur van De Schelde stelt dat er geen realistisch plan met toekomstperspectief te maken is voor AKF in Vlissingen. “Op korte termijn is het bijzonder moeilijk vervangend werk te vinden”, zegt secretaris T. van der Poel. De markt voor AKF staat onder druk van de malaise in Zuidoost-Azië.

Schelde AKF is in acute problemen gekomen doordat het chemiebedrijf Arco een in mei geplaatste order vorige maand plotseling annuleerde. Deze opdracht, ter waarde van 25 miljoen gulden, was goed voor driekwart van de jaaromzet van de apparatenfabriek.

Arco werd genoodzaakt de order te annuleren na de recente overname door het Amerikaanse Lyondell. Het chemieconcern wilde op de Maasvlakte een miljard gulden investeren in een fabriek voor propyleenoxide en een half miljard gulden in een fabriek voor butaandiol. De nieuwe eigenaar heeft de beide investeringsplannen in de ijskast gezet. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam weet niet of beide fabrieken op de Maasvlakte zullen worden gebouwd. Wel heeft het een contract met Arco over de huur van de bedrijfsterreinen op de Maasvlakte.

Schelde-woordvoerder Van der Poel noemt het “uitgesproken zuur” dat AKF moet sluiten. De Schelde Groep heeft het eerste half jaar afgesloten met een “kleine winst”. Van der Poel denkt dat het De Schelde dit jaar lukt quitte te draaien en misschien zelfs winst te maken.

Dit jaar is cruciaal voor de Schelde Groep. Over 1997 leed de groep een verlies van 53 miljoen gulden, wat het bedrijf aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Met name de teruglopende orders van de Koninklijke Marine hebben het bedrijf in de problemen gebracht. In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken wordt aan een overlevingsplan gewerkt. Bij de Schelde Groep werken 2.400 mensen.