NCM stopt verzekering kredieten Russische export

ROTTERDAM, 2 SEPT. De NCM, (de Nederlandsche Crediet Maatschappij) heeft de verzekering van kortlopende kredieten opgeschort. Ook voor middellange kredieten bestaat in praktijk geen dekking meer. De export naar Rusland komt hierdoor grotendeels stil te liggen. De NCM kwam tot dit besluit in overleg met de ministeries van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. Directe aanleiding was de de facto-devaluatie van de roebel met vijftig procent. “De situatie in Rusland is bijzonder ernstig en chaotisch”, zegt N. van Oost, regiomanager Oost-Europa van de NCM. Slechts een procent van de totale Nederlandse export gaat naar Rusland. Volgens Van Oost heeft het besluit van de NCM daarom “niet zo'n grote schok” teweeggebracht.

Nederland verkoopt in Rusland vooral bloemen en is ook actief in wegtransport. “De bloemen worden vaak aan de poort van de fabriek cash betaald”, zegt Van Olst.De NCM verwacht claims op grond van lopende verzekeringen voor de Russische markt. “Maar het aantal zal meevallen”, verwacht account manager en Ruslandspecialist E. Kuhlman. “En bovendien, daar zijn we voor.”

Het besluit om geen Russische exportkredieten meer te verzekeren was onvermijdelijk volgens Van Olst. De betrokken ministeries konden het volgens haar dan ook snel eens worden. “ En de huidige ontwikkelingen hebben ons alleen maar gesterkt in onze overtuiging dat ons besluit juist is.”

De koers van de Russische roebel ligt nu ook formeel onder de grens van 9,5 roebel per dollar die gold als minimum. De centrale bank stelde dinsdag een officiële notering vast van 10,88 per dollar. Dat betekende een waardevermindering van 14,3 procent ten opzichte van de 9,3 op maandag.

Rusland besloot op 17 augustus de marge waarbinnen de roebel mocht schommelen te verruimen van 5,27 à 7,13 per dollar tot 6 à 9,5 per dollar. Dat leidde tot een forse waardevermindering. De autoriteiten zouden de bodemgrens zeker tot het eind van dit jaar verdedigen, maar vorige week dinsdag had de centrale bank de handdoek al in de ring geworpen. De officiële koers van 10,88 betekent een waardevermindering van 42 procent.