KPN daler op fors hogere beurs

AMSTERDAM, 2 SEPT. De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich vanochtend ruimschoots hersteld van de terugval van gisteren. De AEX-index opende direct 37 punten hoger en bleef de hele ochtend rond het niveau van de 1100 punten hangen. Vroeg in de middag noteerde de beursbarometer 1102 punten. Dat is 33,76 punten (3,16 procent) hoger dan het slot een dag eerder.

Het Damrak profiteerde niet alleen van het herstel van de aandelenkoersen op Wall Street. De ruim een cent hogere dollar (1,9774 gulden) bood eveneens steun.

Nieuws van hoofdfondsen dat de koersen kon beïnvloeden ontbrak vanochtend. De meeste grote bedrijven hebben hun halfjaarcijfers inmiddels bekendgemaakt.

Alleen bij KPN werkten de gisteren gepubliceerde halfjaarcijfers nog door. “Die resultaten waren, vriendelijk uitgedrukt, niet al te sterk”, aldus een handelaar. “Een groei van de winst per aandeel met 2 procent is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Voeg daar de toenemende concurrentie bij en de daling is verklaard.”

De koers van het telecomfonds daalde met 2,50 gulden naar 84,50 gulden.

KPN was een duidelijk buitenbeentje op de stijgende beurs. Samen met Polygram, dat een half procent lager noteerde op 108,60 gulden, was het de enig daler.

Procentueel was ASM Lithography de grootste stijger. De producent van microchipmachines uit Veldhoven steeg met 3,50 naar 40,60 gulden, maar heeft daarmee het verlies van gisteren (min 15,3 procent) nog niet goedgemaakt.

Ook softwarebedrijf Baan profiteerde van de stijgende markt. Het aandeel, dat gisteren nauwelijks harder terugliep dan het gemiddelde van de beurs, steeg vanochtend harder dan de andere fondsen. De koers stond aan het einde van de ochtend 3,50 gulden (6,15 procent) hoger op 60,40 gulden.

Ook Philips herstelde licht van de dalingen van de afgelopen dagen. De koers klom met 6,10 (5 procent) naar 128,60 gulden.

TNT Post Groep steeg vanochtend met 7,4 procent (3,30 gulden) naar 47,90 gulden. Ook zwaargewichten als Akzo Nobel, Ahold, en de financiële waarden waren in trek met koersstijgingen variërend van 2,5 tot 4,5 procent.

Op de lokale markt stegen vooral de koersen van effecteninstellingen. Effectenbank Van der Hoop steeg met 3,50 naar 31 gulden, AOT met 18 gulden naar 161 gulden en Van der Moolen met 14,90 gulden naar 162,90 guldens. Automatiseerder CMG, die voor opening van de beurshandel fraaie halfjaarcijfers rapporteerde, klom ruim 5 procent naar 60,20 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren voor een deel hersteld van de zware inzinking op de voorgaande dag. De Dow Jones-index, die maandag kelderde met 512 punten (6,4 procent), won 288,36 punten en kwam uit op een slot van 7827,43.

TOKIO Op de beurs in Tokio, die gisteren al hoger was gesloten temidden van de internationale malaise, werden aanvankelijk opnieuw aardige koerswinsten geboekt. Maar aan het eind van de handel was daar nauwelijks iets van over. De Nikkei-index sloot slechts 6,99 punten hoger op 14.376,62.