KOFFIE-ARMAGNAC-PARFAIT

Een parfait is een ijsdessert dat traditioneel met mokka, oftewel koffie op smaak is gebracht. Tegenwoordig wordt hij ook vaak met chocolade of een vruchtenpuree gemaakt. Het verschil tussen parfait en roomijs is dat roomijs op een basis van een custard van melk, room, suiker en dooiers wordt gemaakt, terwijl een parfait wordt gemaakt op basis van een eierdooier-siroop, waaraan vervolgens geklopte slagroom wordt toegevoegd. Voor de oorsprong van de naam parfait bestaan verschillende verklaringen. De leukste vind ik dat toen deze ijssoort in de 19de eeuw bekend werd, een tevreden eter 'Parfait!' zou hebben verzucht.

Doe de suiker en het water in een pan. Zet de pan op een hoog vuur en roer tot de suiker is opgelost.

Doe intussen de dooiers in een vuurvaste kom. Neem de suiker-watersiroop zodra hij aan de kook komt van het vuur en giet hem dan al kloppend in een dun straaltje bij de eierdooiers.

Zet de kom boven een pan net sudderend water zonder dat hij het water raakt. Blijf 3 tot 4 minuten krachtig kloppen tot het mengsel schuimig en dik is.

Neem de kom van de pan en klop het siroop-dooiermengsel circa 5 minuten met een elektrische handmixer tot het volledig afgekoeld is. Zet het mengsel weg.

Doe de slagroom in een grote kom. Klop de room met een elektrische handmixer (met schone gardes) tot zachte pieken. Voeg de koffie-essence, armagnac en het afgekoelde dooiermengsel toe en vouw alles met een pannenlikker door elkaar.

Verdeel het mengsel over 4 tot 6 individuele parfaitglazen en in een glazen kom van 1 1/2 liter inhoud. Dek de glazen of de kom af en zet minstens 5 uur of liefst een nacht in het vriesvak.

Garneer elke parfait desgewenst met gezeefde cacao of een paar geroosterde koffiebonen.

Voor 4 tot 6 personen:

150 g suiker

5 eetlepels water

4 eierdooiers

5 dl slagroom

2 1/2 eetlepel koffie-essence

5 eetlepels armagnac

cacao of geroosterde koffiebonen, desgewenst

    • Kim Maclean