Knetemann rekent op hechte wielerploeg

ROTTERDAM, 2 SEPT. Bondscoach Gerrie Knetemann maakt zich met betrekking tot het WK wielrennen geen zorgen over de vermeende tweespalt tussen TVM en Rabobank. Sommige coureurs van TVM verwijten hun collega's van Rabobank dat zij niet solidair zijn geweest tijdens de dopingaffaire in de Tour de France. Volgens Knetemann kunnen de Nederlandse profs “uitstekend gedijen in een klein spanningsveld”.

Knetemann reageert op uitlatingen van Servais Knaven en Steven de Jongh. Deze renners van TVM zouden weinig voelen voor een knechtenrol op het WK, waar Michael Boogerd en Leon van Bon (beide van Rabobank) als beschermde renners van start gaan. “Er zitten bij Rabo een aantal jongens voor wie ik geen trap extra doe”, sprak De Jongh tegen de Volkskrant.

Knetemann heeft vandaag een gesprek met Knaven, die deelneemt aan het NK tijdrijden in Markelo. De bondscoach voorziet geen problemen. “Servais en ik hebben een band, wij zijn allebei op 6 maart geboren. Hij wil waarschijnlijk dolgraag een WK voor eigen publiek rijden. Maar dan zal hij de scherpe kantjes van zijn gevoelens moeten afvijlen. Hij moet geen steekvlam van een waakvlam maken. Ik bied hem een plekkie aan. Het is graag of niet.”

De problemen tussen TVM en Rabobank dateren van de eerste stakingsdag in de Tour. Nadat hun ploegleider Cees Priem en hun ploegarts Andrei Michailov in hechtenis waren genomen, wilden de meeste renners van TVM de fiets aan de kant zetten. Ze konden hun collega's van Rabobank niet overtuigen van een gezamenlijk vertrek. Uiteindelijk heeft TVM de Tour uit eigen beweging verlaten.

Volgens Van Bon had het gebrek aan medewerking bij Rabobank niets te maken met een gebrek aan solidariteit. “Wij hadden alleen een verschil van mening”, zegt de bronzen medaillewinnaar van het vorige WK. “Wij wilden de Tour geen doodsteek toebrengen, omdat daarmee het dopingprobleem niet was opgelost. Bovendien hadden de ploegleiding en de sponsor al voor ons beslist.”

Van Bon overweegt tijdens de Vuelta, die zaterdag van start gaat, een praatje te maken met Knaven en De Jongh. “Alle kleine beetjes kunnen helpen. Maar ze moeten wél begrip krijgen voor onze situatie. Hoe moet je reageren als andere renners problemen hebben? Sommigen willen praten, anderen juist niet. Ik heb een zieke moeder, maar ik verwacht echt niet dat de mannen van TVM constant naar haar gezondheid informeren.”

Volgens Knetemann is er sprake van “een storm in een glas water”. Hij doelt op de overdreven aandacht in de media. “Jullie vergeten dat die jongens van TVM behoorlijk in de stress zitten. Zij voelen zich als de Duitse frontsoldaten bij Stalingrad. Door alle commotie in de Tour hebben sommige jongens alle realiteit uit het oog verloren. Gelukkig ben ik bruggenbouwer van beroep. Maak je maar geen zorgen over het WK.”