KLM springt in voor Martinair

Vakantiegangers die de komende wintermaanden een goedkope vakantie naar de Antillen hebben geboekt zullen daarheen vliegen met KLM in plaats van Martinair. De Antilliaanse regering heeft geen toestemming gegeven voor goedkope charters van Martinair. KLM zal de passagiers overnemen.

Het gaat om vakantiegangers die een volledig arrangement boeken bij diverse touroperators, zoals Hotelplan en Travel Unie. KLM heeft de afgelopen maanden met zeven touroperators contracten afgesloten over het vervoeren van vakantiegangers naar de Antillen. Daarbij is een retourprijs van 1.000 gulden per passagier afgesproken.

De Antilliaanse regering is uiteindelijk niet akkoord gegaan met de charters van Martinair tegen het afgesproken tarief.

De Antilliaanse minister M. Adriaens van Verkeer en Vervoer stelde dat de charters best tegen een retourprijs van 750 gulden kunnen worden uitgevoerd. Hij baseerde zich daarbij op tarieven tussen Europa en andere Caraïbische bestemmingen.

In de periode november tot en met maart zal KLM wekelijks ongeveer 270 passagiers vervoeren die bedoeld waren voor de Martinair-charters. Martinair is een volledige dochter van KLM.

Het horecaconcern Van der Valk is niet geholpen met het aanbod van KLM. Van der Valk heeft, in tegenstelling tot de andere touroperators, geen contract met KLM over het vervoeren van vakantiegangers. In kort geding kreeg Van der Valk geen gelijk van de rechter in het conflict met KLM.