Kabinet dichtbij oppositie; Japan nadert pact over bankensteun

TOKIO, 2 SEPT. De Japanse oppositie en regering beginnen bereidheid te tonen tot het sluiten van een compromis over overheidssteun voor de geplaagde financiële sector. De berichten komen na dagenlange strijd in het parlement over steun aan de Long Term Credit Bank of Japan (LTCB) om deze voor faillissement te behoeden.

Oppositieleider Naoto Kan, voorzitter van de Democratische Partij, zei vandaag dat afhandeling van de LTCB-kwestie plaats zou kunnen hebben buiten de discussie rond nieuwe wetsvoorstellen van de regering voor behandeling van de gehele financiële sector. Daarnaast zei Kan in een interview met de krant Mainichi vandaag dat het helpen van een bank ter voorkoming van faillissement niet geheel uitgesloten hoeft te worden, maar dat volledige opening van zaken een voorwaarde is.

Hiermee raakt Kan aan het grootste strijdpunt tussen regering en oppositie. De regering wil momenteel geld in de LTCB steken zonder inzicht te geven in de redenen waarom dat geld nodig is. De oppositie wil in haar tegenvoorstellen pas geld voor banken vrijmaken nadat een bank failliet is gegaan, waarna de staat de bank zou moeten overnemen, saneren en indien mogelijk weer doorverkopen. Ook regeringswoordvoerder Hiromu Nonaka toonde vandaag bereidheid tot compromis, zij het nog in zeer bedekte termen. Nonaka zei dat de regering bereid is “in onderzoek te nemen” of duidelijke regels zijn op te stellen voor de injectie van geld in een bank om faillissement te voorkomen. Aangaande de eerdere injectie die de overheid dit voorjaar deed - 'alleen bij gezonde banken' was toen zogenaamd het parool - zei voorzitster Yoko Sazanami van de verantwoordelijke commissie gisteren in het parlement: “We hadden geen enkel inzicht in de situatie van afzonderlijke banken.”

Ondanks al het wantrouwen over de financiële situatie bij de LTCB ontkende president Katsunobu Onogi maandag in het parlement dat de LTCB verborgen schulden zou hebben. Maar de afgelopen dagen hebben diverse Japanse media zich gestort op de bedrijven die de geplaagde LTCB omringen en vragen opgeroepen over de waarheid van die opmerking. De televisiezender TBS kwam gisteravond met het bestaan van brievenbusondernemingen die zouden dienen om slechte leningen van deze bank buiten de boeken te houden. De functionarissen van deze bedrijven zijn mensen van de LTCB, die elk commentaar weigeren.

Daarnaast zijn er drie financieringsbedrijven gerelateerd aan de LTCB. Niet duidelijk is bijvoorbeeld waarom de leningen aan deze drie bij het afsluiten van het boekjaar in maart niet tot de 'slechte leningen' van de LTCB behoorden, terwijl de bank ze nu ineens wil kwijtschelden. Ook niet in het voordeel van de LTCB is haar reputatie. Tijdens de 'luchtbel' was ze huisfinancier van de later gearresteerde speculant Takahashi.