Han Berger bij KNVB coach van Jong Oranje

ZEIST, 2 SEPT. Han Berger wordt de opvolger van Hans Dorjee als coach van Jong Oranje en het olympisch elftal. De 48-jarige Utrechter was sinds deze zomer technisch directeur bij Cambuur Leeuwarden. Berger trad na de nacompetitie terug als trainer van het toen gepromoveerde Cambuur. Gert Kruys nam zijn taak over.

Daarmee kwam (voorlopig) een einde aan een loopbaan van 28 jaar als veldtrainer. Berger begon in 1970 bij Velox. Vervolgens werkte hij onder meer bij FC Utrecht, FC Groningen, AZ, Fortuna, en Sparta.

Berger stelde in maart het bestuursbeleid van SC Cambuur ter discussie. Hij vergeleek de Friese club met de Titanic. Hij had met name aanmerkingen op voorzitter Sleijfer die laksheid verweet op het gebied van transfer. Berger kondigde zijn vertrek aan, maar hij bleef uiteindelijk toch in dienst van Cambuur als technisch directeur. Het bestuur stapte op en door een reorganisatie kon er meer geld worden gegenereerd om versterkingen aan te trekken. De aanbieding van de KNVB heeft Berger alsnog doen besluiten om Cambuur de rug toe te keren.

Berger is zeer vereerd met zijn nieuwe baan. “Ik rangschik deze functie onder de kansen die je niet zo vaak krijgt. Het is iets wat ik altijd heb geambieerd. De op een na hoogste baan in het trainersvak. Bij Cambuur stond ik niet meer op het veld. Maar ik ben toch een voetbalman. Ik kon bij veel andere clubs terecht, maar ik vond dit heel eervol.”

De voetbalbond presenteerde maandag Frank Rijkaard als nieuwe bondscoach. Er waren echter nog twee vacatures in Zeist. Hans Dorjee verliet wegens gezondheidsredenen zijn post als coach van Jong Oranje. Bert van Lingen (naar Glasgow Rangers) vertrok als hoofd opleidingen. De KNVB zal binnenkort bekend maken wie wordt aangesteld als hoofd technische zaken. De nieuwe man zal structuur moeten aanbrengen op het gebied van opleidingen en andere voetbalzaken.

Berger begint morgen al aan zijn nieuwe baan. Dan start Jong Oranje een trainingsstage op Papendal.