Ericsson weg uit Birma na protest

ROTTERDAM, 2 SEPT. Het Zweedse telecomconcern Ericsson heeft gisteren zijn activiteiten in het Aziatische land Birma beëindigd. “De beslissing is genomen wegens de verontrustheid in de Verenigde Staten die mogelijk de positie van Ericsson zou kunnen schaden”, laat Ericsson weten in verklaring. Mensenrechtenorganisaties hebben onder meer actie gevoerd bij popconcerten van Celine Dion die waren gesponsord door Ericsson. Volgens de actievoerders helpen investeringen in Birma de huidige militaire junta, die hard optreedt tegen de oppositie van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. In Nederland is de afgelopen weken veel kritiek geweest op het bedrijf IHC Caland dat deze zomer een order verkreeg voor de bouw van een olieopslagplatform voor de Birmese kust. Ericsson was in Birma betrokken bij de aanleg van telefooncentrales.