Enschede'ers laconiek over autobranden

Binnen een straal van één kilometer zijn in Enschede achttien auto's uitgebrand. De politie houdt het op brandstichting, maar de bewoners lijken er niet van wakker te liggen.

ENSCHEDE, 2 SEPT. “'t Kan gebeuren”, is de laconieke reactie van de bewoners van Enschede. Sinds 17 juli zijn in de wijken Pathmos, Stadsveld en Veldkamp binnen een straal van een kilometer achttien auto's uitgebrand. Van vijftien daarvan staat vast dat ze zijn aangestoken.

Volgens de Enschedese politie is het “goed mogelijk” dat er een of meerdere pyromanen aan het werk zijn. De branden vertonen hetzelfde patroon. Alle auto's werden aan de voorkant aangestoken en ze stonden in drie wijken, Pathmos, Stadsveld en Veldkamp.

In de Slijpsteen hangt nog een brandgeur. In de nacht van maandag op dinsdag brandde hier een bestelauto van woningstichting Eigen Haard gedeeltelijk uit. “De auto is waarschijnlijk door het hek met aanmaakblokjes aangestoken”, zegt G. van Veen van de woningstichting. De schade voor zijn firma bedraagt rond de achtduizend gulden. “Dit is het werk van iemand met een heel zieke geest. Het zal je eigen auto maar zijn.”

Er is nog geen burgerwacht opgezet. De bewoners van de wijk Pathmos lijken niet echt wakker te liggen van een ronddolende pyromaan.

Noch de bakker, noch de melkman heeft angstige verhalen gehoord. “Het was vorige week even het onderwerp van gesprek, maar meer ook niet. Het is toch ook maar een auto?” zegt melkman R. Jansen.

Ook de bakker heeft geen bezorgde auto-eigenaren onder haar klanten gehad. “We hebben zelf vorige week onze bestelauto met tweehonderd ontbijten wel ergens anders gezet, maar verder is niemand echt voorzichtig. Zoiets kan nu eenmaal gebeuren.”

A. Veldhoen uit de Boekweitstraat, waar afgelopen weekeinde een auto uitbrandde: “Ik hou wel alles in de gaten. Normaal gaan de gordijnen om tien uur dicht. Nu laat ik ze wat langer open en loop ik 's avonds nog een keer met de hond door de straat. Maar ik kan de hele dag wel op straat gaan zitten. Dit kan gebeuren.”

Ook zijn buurman W. van den Dolden, wiens Alfa Romeo zaterdagnacht uitbrandde, reageert laconiek. “Ik kan er nu toch niets meer aan doen. De dader zal wel snel tegen de lamp lopen en dan is het afwachten wat de verzekering zegt.”

De regio Twente werd een jaar geleden ook al door brandstichtingen opgeschrikt. In Hengelo stak een 24-jarige man uit woede om een aantal sterfgevallen in zijn omgeving zeker 65 auto's in de brand. Hij kon pas na zeven maanden worden aangehouden. De pyromaan werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging.

De politie verzekert dat zij er alles aan doet om de dader te pakken, maar wil verder geen mededelingen doen om te voorkomen dat de brandstichter door de publiciteit wordt aangemoedigd.