Emissie van 'Kras' op lange baan geschoven

ROTTERDAM, 2 SEPT. Hotel- en restaurantketen Krasnapolsky heeft de voor morgen geplande emissie van 800.000 nieuwe aandelen voorlopig uitgesteld. Wellicht wordt de uitgifte helemaal afgeblazen. Het bedrijf noemt het slechte beursklimaat als de reden voor het uitstel.

Krasnapolsky had de nieuwe aandelen willen uitgeven voor de financiering van de overname van Golden Tulip, waaraan een prijskaartje van 322 miljoen gulden hangt. De overnamesom is voorlopig door Krasnapolsky betaald met 1,66 miljoen bestaande eigen aandelen en een renteloze lening van 155 miljoen gulden bij ABN Amro.

Met de emissie had Krasnapolsky de lening willen aflossen. Probleem is echter dat de koers van het beursfonds de afgelopen weken met 30 procent is gedaald naar 145 gulden. Voor een opbrengst van 155 miljoen gulden is een koers van 193,75 gulden nodig.

Voor de aandelen, die een nominale waarde van twee gulden zouden hebben, hadden beleggers zich tussen morgen en volgende week dondedag kunnen inschrijven. Krasnapolsky spreekt tegen dat er weinig animo voor de stukken bestond.

Het concern zegt in de positie te zijn om de marktontwikkelingen rustig af te wachten. ABN Amro vraagt de komende maanden nog geen rente voor de lening. Als het samengaan van Golden Tulip en Krasnopolsky de verwachte kostenreductie oplevert en de klantenstroom blijft groeien, kan de hotelketen zelfs besluiten om de lening ook met rente aan te houden, zo zeggen beurshandelaren. De winstgroei zou dan immers de rentelasten dekken.

Een nadeel van extra geleend geld is de negatieve invloed op de verhouding tussen het eigen vermogen en de rentedragende schuld. Dat beperkt de financiële ruimte voor verdere expansie door overnames.

De familie Bosch, die voor 90 procent eigenaar was van Golden Tulip, profiteert van de huidige omstandigheden. Door de aandelenuitgifte zou het aandelenkapitaal van Krasnapolsky met twintig procent toenemen. Door de emissie zou procentueel gezien de grootte van het aandelenpakket van de familie afnemen.

Krasnapolsky is een relatief klein beursfonds met een waarde (marktkapitalisatie) van ongeveer 250 miljoen gulden. Golden Tulip is wat betreft de omzet ruim twee keer zo groot (202 miljoen gulden). De overname - de twee partijen noemen het een fusie of een alliantie - is bedoeld om gezamenlijk sterker te staan voor expansie in het buitenland. De verbeterde positie op de Nederlandse thuismarkt, met name in de Randstad, moet tot schaalvoordelen en lagere kosten leiden. De combinatie heeft 39 hotels en vier restaurants.

Beleggers reageerden vanochtend positief over het uitstel van de emissie. De koers van het fonds steeg op de Amsterdamse effectenbeurs met 11 gulden naar 156 gulden.